Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Rubensstraat

'Blok F31'

Rubensstraat

Bouwgeschiedenis: Dit project is de eerste naoorlogse woningbouw van architectenbureau Kraaijvanger in het kader van de wederopbouw in Kralingen in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Het trappenhuis geeft op iedere laag toegang tot twee woningen, waarbij de beuk van de trap ruimte biedt voor een extra kamer van de grotere (vierkamer-) woning, de zogenaamde wisselbeuk. Elke woning is voorzien van een gesloten keuken, aparte was-, bad- en toiletruimte, vaste kasten, balkon en in de kelder een berging met wasruimte en kolenhok. De woning op de derde woonlaag is een maisonnette met eigen trap naar de kap, waar zich een slaapkamer bevindt met dakkapel en een grote zolderruimte.

Stedenbouwkundige context: Het complex bestaat uit vier haaks op de Oostzeedijk staande blokken van drie lagen met een kap en een onderhuis. Op de bouwtekeningen is sprake van een vijfde blok, dat buiten de aanbesteding valt, maar dit is niet uitgevoerd. De vier woonblokken zijn aaneengeregen door aan één zijde stroken winkels van één bouwlaag ertussen te plaatsen, zodat een gesloten straatwand is ontstaan langs de Beneden Oostzeedijk. Poorten in deze straatwand geven toegang tot de open hoven waar zich de gesloten entrees tot de portieken bevinden. Blok 1, 2 en 4 zijn gelijk terwijl blok 3 is gespiegeld met entrees aan de oostzijde.

Voorzieningen: Gemeenschappelijke tuinen.

Aantal kamers: Drie en vier kamers; de maisonnettes zes kamers.
Woonoppervlakte/verdiepingshoogte: 70 m2 (driekamerwoning), 78 m2 (vierkamerwoning) en 128 m2 (maisonnette). Vrije hoogte 2.70 m.
Constructie: Kelder, begane grondvloeren en trappen van gewapend beton, bouwmuren anderhalfsteens, dragende gevels van rode baksteen in staand verband, houten verdiepingsvloeren, zadeldaken met houten kap en gedekt met rode pannen. De kopgevels zijn voorzien van een klassiek natuurstenen front met pilasters in kolossaalorde vanaf de grond tot de derde woonlaag en bekroond met een voluutvormig ornament dat het zolderraam omlijst. Vlechtingen in de kopgevels en aan de dijk tegeltableaus. Natuurstenen omlijsting rond de voordeuren en rond de grote vensters van de woonkamers.
Restauratie / renovatie: In 1994 is het complex gerenoveerd; de middelste hof is afgesloten waardoor een collectieve tuin is ontstaan. AdB

___
Referenties:
Bouw 1950, 9 dec, nr. 49, pag. 807
De Architect 1993-4, pag. 63
Kraaijvanger.urbis.nl
E.H. Kraaijvanger (1899-1978) H.M. Kraaijvanger (1903-1981), Wijnand Galema, Gaby Hutjes, Stichting Bonas, 2000

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 1949
 • Aantal: 92
 • Adres: Assendelftstraat 6-18, 24-34, 40-48, Rubensstraat 36-50
 • Oppervlakte: 70m2 - 128m2
 • Architect: Kraaijvanger, Architectenbureau
 • Cliënt: Gemeentelijke Woningdienst
 • Aannemer: Slappendel, A.
 • Wijk: Kralingen West
 • Project ID: 3.1949.3
 • Periode: Periode 3
 • Kralingen West

 • Periode 3

  Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03