Bouwgeschiedenis: De flat is gebouwd op initiatief van de Stichting tot Bevordering van de Huisvesting van de Werkende vrouw. Dit was een samenwerkingsverband van verschillende landelijke vrouwenorganisaties in Rotterdam, waarin ook de architect mevr. ir. W.C.M. Jansen actief was. Reeds in 1938 waren er plannen om woningen te realiseren voor werkende vrouwen. Ten tijde van de voltooiing in 1958 was het verkrijgen van zelfstandige woonruimte voor vrouwen nog steeds uitzonderlijk. Het ontwerp is afgestemd op de oorspronkelijke doelgroep: alleenstaande werkende vrouwen. Bij de opening van de flat was een deel van de woningen ter beschikking gesteld aan oudere echtparen en onvolledige gezinnen. Het bouwproject is gefinancierd door de N.V. Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS) en met behulp van een van rijkswege beschikbaar gestelde hoogbouwpremie.
Stedenbouwkundige context: Het bouwperceel tussen de Essenburgsingel en de Beukelsdijk, aan de kop van de Heemraadsingel, is destijds door de RVS aangekocht van de gemeente Rotterdam. De oriëntatie van de flat is noord-zuid met de galerijen aan de oostzijde en de woonkamers en een kleine slaapkamer aan de westzijde. Aan de westzijde ligt een vijver die de afsluiting vormt met het openbaar groen en de in dezelfde periode aangelegde verkeersdrukke Diergaardetunnel.
Ontsluiting: Galerijen met twee liften en een ruime entreehal.
Voorzieningen: Een groot terras nabij de vijver voor alle bewoners en een buitenruimte over een groot gedeelte van het dak met een pergola. Alle ramen konden oorspronkelijk van binnenuit worden gewassen. Balustrades met aluminium trogplaten. Keuken met zwart-wit betegelde spoelbak, koelkast en heetwaterapparaat. Centrale verwarming.
Aantal kamers en woonoppervlakte: Per verdieping tien driekamerwoningen van 50 m2, vier tweekamerwoningen en twee eenkamerwoningen.
Constructie: Het gebouw is opgetrokken in dikke betonnen muren tot en met de tweede, in baksteen tot en met de zesde en kalkzandsteen tot en met de tiende verdieping. Alle vloeren zijn van gewapend beton. Noord- en zuidgevel zijn van gewapend beton en bekleed met verglaasde baksteen.
Restauratie: De RVS flat wordt inmiddels grotendeels bewoond door particuliere eigenaren.In 2009 is de flat op de lijst van voorlopige gemeentelijke monumenten geplaatst. Het merendeel van de bewoners is eigenaar en staat voor zorgvuldig onderhoud in de toekomst. LvZ
___
Referenties:
Bouwkundig Weekblad 1958 p. 498-502), Bouw (1956 en 1959)
De RVS flat, Schone beloning voor vasthoudendheid in Rotterdam, Anita Heijkoop / Jacco Bakker, 2010 ISBN 9789081645416