Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
RVS-flat

Woongebouw voor alleenwonende dames

RVS-flat

Bouwgeschiedenis: De flat is gebouwd op initiatief van de Stichting tot Bevordering van de Huisvesting van de Werkende vrouw. Dit was een samenwerkingsverband van verschillende landelijke vrouwenorganisaties in Rotterdam, waarin ook de architect mevr. ir. W.C.M. Jansen actief was. Reeds in 1938 waren er plannen om woningen te realiseren voor werkende vrouwen. Ten tijde van de voltooiing in 1958 was het verkrijgen van zelfstandige woonruimte voor vrouwen nog steeds uitzonderlijk. Het ontwerp is afgestemd op de oorspronkelijke doelgroep: alleenstaande werkende vrouwen. Bij de opening van de flat was een deel van de woningen ter beschikking gesteld aan oudere echtparen en onvolledige gezinnen. Het bouwproject is gefinancierd door de N.V. Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS) en met behulp van een van rijkswege beschikbaar gestelde hoogbouwpremie.

Stedenbouwkundige context:
 Het bouwperceel tussen de Essenburgsingel en de Beukelsdijk, aan de kop van de Heemraadsingel, is destijds door de RVS aangekocht van de gemeente Rotterdam. De oriëntatie van de flat is noord-zuid met de galerijen aan de oostzijde en de woonkamers en een kleine slaapkamer aan de westzijde. Aan de westzijde ligt een vijver die de afsluiting vormt met het openbaar groen en de in dezelfde periode aangelegde verkeersdrukke Diergaardetunnel.

Ontsluiting: Galerijen met twee liften en een ruime entreehal.

Voorzieningen:
Een groot terras nabij de vijver voor alle bewoners en een buitenruimte over een groot gedeelte van het dak met een pergola. Alle ramen konden oorspronkelijk van binnenuit worden gewassen. Balustrades met aluminium trogplaten. Keuken met zwart-wit betegelde spoelbak, koelkast en heetwaterapparaat. Centrale verwarming.

Aantal kamers en woonoppervlakte: Per verdieping tien driekamerwoningen van 50 m2, vier tweekamerwoningen en twee eenkamerwoningen.
Constructie: Het gebouw is opgetrokken in dikke betonnen muren tot en met de tweede, in baksteen tot en met de zesde en kalkzandsteen tot en met de tiende verdieping. Alle vloeren zijn van gewapend beton. Noord- en zuidgevel  zijn van gewapend beton en bekleed met verglaasde baksteen.
Restauratie:  De RVS flat wordt inmiddels grotendeels bewoond door particuliere eigenaren.In 2009 is de flat op de lijst van voorlopige gemeentelijke monumenten geplaatst. Het merendeel van de bewoners is eigenaar en staat voor zorgvuldig onderhoud in de toekomst. LvZ

___
Referenties: 
Bouwkundig Weekblad 1958 p. 498-502), Bouw (1956 en 1959)
De RVS flat, Schone beloning voor vasthoudendheid in Rotterdam, Anita Heijkoop / Jacco Bakker, 2010 ISBN 9789081645416 

  • Type: Meergezins: galerijwoning
  • Jaar: 1956
  • Aantal: 164
  • Adres: Suze Groeneweglaan 13-331
  • Oppervlakte: 26m2 - 50m2
  • Architect: Jansen, W. i.s.m. bureau Kuiper, Gouwetor, De Ranitz en Bleeker
  • Cliënt: Rotterdamse Verzekerings Sociëteiten (RVS)
  • Aannemer: SSN, NV Aannemerscombinatie
  • Wijk: Middelland
  • Project ID: 3.1958.2
  • Periode: Periode 3
  • Middelland

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Middelland

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03