Bouwgeschiedenis: Op ’s Landswerf zijn vanaf 1689 gedurende anderhalve eeuw ruim 350 schepen van de Republiek der Verenigde Nederlanden gebouwd. Later stond hier het Maasstation vanwaar treinen oostwaards vertrokken tussen 1876 en 1953. In mei 1940 vrijwel volledig verwoest. Opdracht voor het huidige wooncomplex tussen Boerengat en Maasboulevard was gericht op de welgestelden.
Stedenbouwkundige context: Drie identieke flatgebouwen, genaamd (van oost naar west) RVS flat, Leeuwenflat en Pelikaanflat, zijn met elkaar verbonden door plintbebouwing van twee bouwlagen met garages, bergingen en bedrijfsruimten. Royale dubbelhoge foyers aan noordzijde aan het Boerengat met openbare centrale entreehal en aan weerszijden afgesloten wachtruimten met brievenbussen en trappenhuizen met liften. Bijzonder voor de maat van deze woongebouwen is dat er geen galerij is toegepast, maar gesloten portieken. Per gebouw zijn er twee vertikale stijgpunten, elk trappenhuis ontsluit op de tweede tot en met de erfde verdieping steeds drie woningen: de grootste is de hoekwoning (A), de kleinste (B) aan de zuidzijde en de middelste (C) met gevels aan noord- en zuidzijde. Op de eerste etage bevinden zich twee woningen per flatgebouw. Alle woningen hebben een balkon op de zuidzijde en uitzicht op de Maas. Type C heet tevens een kleine loggia aan de noordzijde. De tweede verdieping is voorzien van balkons op het zuiden over de gehele breedte van de woning.
Voorzieningen: Portier, gemeenschappelijke fietsenstalling, bergingen op eerste verdieping, videofoon, dubbele beglazing, cv en warm water via stadsverwarming.
Aantal kamers: Woning A (hoek) heeft 5 kamers / woning B (zuidzijde) 2 kamers / woning en woning C heeft 4 kamers.
Woonoppervlakte / verdiepingshoogte: BVO Woning A 150 m2 / woning B 60 m2 / woning C 120 m2. Vrije hoogte: 2.60 meter.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: Betonskelet van woningscheidende muren, kolommen en vloeren. Buitengevel van baksteen wit verglaasd in orthogonaal patroon, ter plaatse van betonskelet gevel afgewerkt met plastigram. Houten kozijnen en deuren, stalen draai- en klepramen. Gevels van de plint bekleed met prefab sierbetonplaten. AdB
___
Referenties:
Kraaijvanger.urbis.nl
“E.H. Kraaijvanger (1899-1978) H.M. Kraaijvanger (1903-1981), Wijnand Galema, Gaby Hutjes, Stichting Bonas, 2000