Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
‘s-Landswerf

‘s-Landswerf

Bouwgeschiedenis: Op ’s Landswerf zijn vanaf 1689 gedurende anderhalve eeuw ruim 350 schepen van de Republiek der Verenigde Nederlanden gebouwd. Later stond hier het Maasstation vanwaar treinen oostwaards vertrokken tussen 1876 en 1953. In mei 1940 vrijwel volledig verwoest. Opdracht voor het huidige wooncomplex tussen Boerengat en Maasboulevard was gericht op de welgestelden.

Stedenbouwkundige context: 
Drie identieke flatgebouwen, genaamd (van oost naar west) RVS flat, Leeuwenflat en Pelikaanflat, zijn met elkaar verbonden door plintbebouwing van twee bouwlagen met garages, bergingen en bedrijfsruimten. Royale dubbelhoge foyers aan noordzijde aan het Boerengat met openbare centrale entreehal en aan weerszijden afgesloten wachtruimten met brievenbussen en trappenhuizen met liften. Bijzonder voor de maat van deze woongebouwen is dat er geen galerij is toegepast, maar gesloten portieken. Per gebouw zijn er twee vertikale stijgpunten, elk trappenhuis ontsluit op de tweede tot en met de erfde verdieping steeds drie woningen: de grootste is de hoekwoning (A), de kleinste (B) aan de zuidzijde en de middelste (C) met gevels aan noord- en zuidzijde. Op de eerste etage bevinden zich twee woningen per flatgebouw. Alle woningen hebben een balkon op de zuidzijde en uitzicht op de Maas. Type C heet tevens een kleine loggia aan de noordzijde. De tweede verdieping is voorzien van balkons op het zuiden over de gehele breedte van de woning.

Voorzieningen: Portier, gemeenschappelijke fietsenstalling, bergingen op eerste verdieping, videofoon, dubbele beglazing, cv en warm water via stadsverwarming.
Aantal kamers: Woning A (hoek) heeft 5 kamers / woning B (zuidzijde) 2 kamers / woning en woning C heeft 4 kamers.
Woonoppervlakte / verdiepingshoogte: BVO Woning A 150 m2 / woning B 60 m2 / woning C 120 m2. Vrije hoogte: 2.60 meter.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: Betonskelet van woningscheidende muren, kolommen en vloeren.  Buitengevel van baksteen wit verglaasd in orthogonaal patroon, ter plaatse van betonskelet gevel afgewerkt met plastigram. Houten kozijnen en deuren, stalen draai- en klepramen. Gevels van de plint bekleed met prefab sierbetonplaten. AdB

___
Referenties: 
Kraaijvanger.urbis.nl
“E.H. Kraaijvanger (1899-1978) H.M. Kraaijvanger (1903-1981), Wijnand Galema, Gaby Hutjes, Stichting Bonas, 2000

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1966
  • Aantal: 186
  • Adres: 's-Landswerf 211-308
  • Oppervlakte: 60m2 - 150m2
  • Architect: Kraaijvanger, Architectenbureau
  • Cliënt: OLVEH van 1879, De
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Struisenburg
  • Project ID: 3.1966.1
  • Periode: Periode 3
  • Struisenburg

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03