Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Saraburcht

Saraburcht

Bouwgeschiedenis: In Hoogvliet bleek belangstelling te zijn voor groepswonen voor bewoners van 55 jaar en ouder. Met een actieve bewonersgroep werd een plan ontwikkeld. Gekozen werd voor 41 woningen in een bouwvolume, waarbinnen via een semi-openbare binnenruimte alle woningen bereikt kunnen worden. De woningen hebben een royale woonkamer annex keuken, twee slaapkamers, een badkamer, een berging/washok, een toilet en een balkon/serre met schuifpuien vanuit woon- en slaapkamer.

Stedenbouwkundige context:
Door de grootschalige sloop kwamen diverse nieuwbouwplannen in ontwikkeling om de bewoners te herhuisvesten. Voor deze locatie werd architectenbureau INBO gekozen. De Saraburcht is een onderdeel van een groter woningcomplex in laagbouw.

Ontsluiting: Er is een centrale entree met een atrium/wintertuin. De woningen liggen in twee bouwstroken van drie en vier lagen aan een vide tegenover elkaar; één strook woningen ligt aan de galerij, de tegenovergelegen woningen worden via loopbruggen bereikt.

Voorzieningen: De aard van dit project maakte gezamenlijke ruimtes mogelijk: een parkeergarage met bergingen, entree met wintertuin, huiskamer/trefpunt, kantoor/bibliotheek en een dakterras met pantry en toilet. Het beheer hiervan vindt plaats door de bewonersvereniging, die ook diverse activiteiten organiseert.

Aantal kamers: Meest driekamerwoningen; enkele met twee kamers.
Woonoppervlakte: 90 m2.
Constructie: Het gebouw is opgetrokken in gewapend beton en aan de buitenzijde afgewerkt met donkere baksteen en grote glaspuien. De binnenwanden zijn van gipsblokken. De loopbruggen zijn van hardhout. AvW

 

 • Type: Meergezins: corridorwoning
 • Jaar: 2003
 • Aantal: 41
 • Adres: Sara Burgerhartweg 61-145
 • Oppervlakte: 90m2
 • Architect: INBO
 • Cliënt: Com.Wonen i.s.m. Woonbron
 • Aannemer: Verschoor, Gebr.
 • Wijk: Hoogvliet Zuid
 • Project ID: 5.2003.3
 • Periode: Periode 5
 • Hoogvliet Zuid

  Het oude dijkdorp Hoogvliet werd in 1875 een zelfstandige gemeente. In 1905 werd het door een trambaan met Rotterdam verbonden. Begin twintigste eeuw kwam de expanderende Rotterdamse haven ook hier tot ontwikkeling, met name de petrochemische industrie. Omdat Hoogvliet gunstig op fietsafstand van de raffinaderijen lag, werden al in de jaren dertig de eerste arbeiderswoningen en directievilla's gebouwd. In 1934 werd Hoogvliet door Rotterdam geannexeerd. De grote vraag naar personeel leidde tot grootse plannen; Hoogvliet werd in 1947 aangewezen als mogelijke locatie voor een satellietstad met circa 15.000 woningen en 60.000 inwoners. De hoofdopzet en de eerste buurten zijn ontworpen door Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling. In 1974 werd de metro doorgetrokken naar Hoogvliet. Aan het eind van de twintigste eeuw stond Hoogvliet slecht bekend als getto met goedkope huurwoningen en sociale problemen. Vanaf 1996 is onder het motto WiMBY! (Welcome into My Backyard) aan de vernieuwing van de wijk gewerkt.

  Lees meer over de wijk Hoogvliet Zuid

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01