Bouwgeschiedenis: Om een aantrekkelijk stuk stad te realiseren is het bouwblok voorzien van een royaal winkelaanbod en bovendien in drieën gedeeld met ertussen enkele smalle bedrijfspanden. De woningen zijn bescheiden driekamerwoningen, met uitzondering van de bovenste woningen, die op het dak nog twee slaapkamers en een dakterras hebben. De oost-west georiënteerde woningen hebben aan beide zijden een balkon; verder veel vaste kasten, een keukentje, een toilet en een kleine douche. De dakwoning heeft nog een tweede toilet.
Stedenbouwkundige context: De vooroorlogse situatie was een smalle straat met vooral veel havenkroegen. Na het bombardement van 1940 is besloten de Schiedamsedijk niet meer tweezijdig te bebouwen. De woningen hebben dan ook een riant uitzicht over de Leuvehaven. De bouwblokken hebben als gevolg van de ligging aan de dijk twee begane grondverdiepingen: een op dijkniveau en een aan de achterkant, de 1e Blekerhof.
Ontsluiting: Tussen de etalages is de woningentree smal: een enkele steektrap naar de eerste verdieping van een aan de achterzijde gelegen trappenhuis. Aanvankelijk was aan de gevelkant van dat trappenhuis een vide ontworpen; deze is in het definitieve bouwplan geschikt gemaakt voor een lift (aangebracht in 1972). Het trappenhuis voert ook omlaag naar het onderhuis, waar het aansluit op een achteringang tussen de winkelmagazijnen. De winkels hebben vanuit het onderhuis een eigen trap naar het winkelniveau waarboven nog een entresol ligt.
Voorzieningen: De bergingen van de woningen liggen in het onderhuis aan de dijkzijde, direct bereikbaar via de achteringang.
Aantal kamers: Standaardwoning drie kamers, dakwoning vijf kamers.
Woonoppervlakte: Standaardwoning 65 m2, dakwoning 90 m2.
Constructie: Gevels en bouwmuren metselwerk; vloeren en dak van de winkels gewapend beton, verdiepingvloeren hout, daken holle baksteen. FH
___
Referenties:
cd-rom Wederopbouw; Bouw 1954 p. 578