Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Schoolgebouw Oud Charlois

herbestemming

Schoolgebouw Oud Charlois

Bouwgeschiedenis: Eind jaren tachtig heeft deze basisschool met gymnastiekzaal zijn functie verloren en is het gebouw in gebruik genomen als buurtcentrum Charloisse Poort. Begin jaren negentig werd geopteerd het gebouw, gesitueerd op een binnenterrein van een bouwblok in het oude Charlois, vanwege de slechte staat mee te nemen bij de sloop en herontwikkeling van de hoek Frans Bekkerstraat/Boergoensestraat. De binnenplaats zou ingericht worden als openbare ruimte. De Stichting KunstAccomodatie Rotterdam (SKAR) kon vanwege ruimtegebrek de grote klaslokalen gebruiken als ateliers voor kunstenaars. In 1996 is het gebouw door de SKAR aangekocht van de gemeente in een erfpachtconstructie. Vanaf dat moment zijn de kunstenaars het pand in overleg met de gemeente gaan verbouwen tot woningen met o.a. de gymzaal als gemeenschappelijke ruimte.

Stedenbouwkundige context: Het langgerekte binnenterrrein is bereikbaar via een smalle toegang aan de Katendrechtse Lagedijk. Het eveneens lange gebouw bestaat uit geschakelde klaslokalen aan een gang erlangs en een gymzaal op het einde van de gang.

Aantal kamers:  Elke verdieping is als het ware één kamer.

Woonoppervlakte: De woning meet, inclusief de keuken op de tussenverdieping, 129 m2.

Constructie: Traditioneel metselwerk met houten kap.

Renovatie: In elk klaslokaal is een woning gebouwd: een atelier op de begane grond, bad en keuken op de tussenverdieping boven de gang en een woonverdieping onder de kap. De verdieping heeft vanwege de brandweereisen een vluchtweg die als ruim balkon kan worden gebruikt. De gymzaal is tevens onderverdeeld in ateliers en werkplaatsen die door externen kunnen worden gebruikt. Tussen gymzaal en woningen ligt een collectieve ruimte met een bar en enkele logeerkamers. In de buitenruimte is een vuurplaats. In 2012 is het gebouw aan de noordgevel uitgebreid met een ruimte die als galerie wordt gebruikt. LvZ

___
Referenties:
Historisch Charlois 

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1998
  • Aantal: 4
  • Adres: Katendrechtse Lagedijk 450
  • Oppervlakte: 119m2 - 139m2
  • Architect: zelfbouw
  • Cliënt: Kunstenaarscollectief Charlois
  • Aannemer: alleen onderaannemers
  • Wijk: Oud Charlois
  • Project ID: 5.1998.4
  • Periode: Periode 5
  • Oud Charlois

    Oud-Charlois bestaat het voormalige dorp aan de Nieuwe Maas en de uitbreiding ten zuiden daarvan. De wijk ligt tussen een uitvalsroute, de Dorpsweg en het emplacement van de Waalhaven-Oostzijde. Het is een rustige woonbuurt van Rotterdam- Zuid met een lange geschiedenis en een grote diversiteit aan bebouwing.

    Lees meer over de wijk Oud Charlois

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 05