Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Schoolwoningen

Schoolwoningen

Bouwgeschiedenis: De wijk Prinsenland werd begin jaren negentig gerealiseerd. Voor de tijdelijke opvang van leerlingen (de bij nieuwbouwwijken gebruikelijke babyboom) verlangde de gemeente een duurzame oplossing. Geen noodlokalen, maar zgn. schoolwoningen, een school die later tot woningen zou kunnen worden gebouwd. De corporatie Volkswoningen was bereid dit plan te ontwikkelen samen met architect De Jonge, die elders ervaring had opgedaan met schoolwoningen.

Stedenbouwkundige context
: De bouwlocatie werd gevonden in een groenstrook, langs een woonpad. In het bestemmingsplan werd ook woningbouw mogelijk gemaakt. De exploitatie, voor 50 jaar opgezet, gaat ervanuit dat na maximaal 25 jaar, in combinatie met grootonderhoud, het hergebruik (ombouw tot koopwoningen) zal plaatsvinden. Het ontwerp bestaat uit een regelmatig casco van 5,10 m. bij 8,45 m. in twee bouwlagen met plaatselijke dakopbouwen. De school heeft twaalf leslokalen met in de middenbeuken de entreehal, trappen, sanitair en berging. Voor de ombouw naar zes woningen worden de middenbeuken gedeeld en bij een woning gevoegd.

Ontsluiting, woningindeling: De buitenste woningen zijn twee aan twee versprongen waardoor de entree aan de kopkant kon komen met de woonkamer aan de voorgevel en de keuken achter. Op de verdieping is ruimte voor vier slaapkamers en een badkamer; bij de vijfkamerwoning ook een dakkamer. De middenwoningen zijn anderhalve beuk breed met daardoor een mogelijkheid voor kantoor of garage op de begane grond. Boven is ruimte voor vier slaapkamers en een badkamer. Op de verdieping is aan de achterzijde een balkon. Door de verspringingen in het blok ontstaat in de eindfase de indruk van dubbele herenhuizen.

Constructie: De bouw is uitgevoerd in kalkzandsteenblokken; de lokaal/woningscheidende en de buitenmuren als geïsoleerde spouwmuur. De vloeren zijn van beton, de dakopbouw is van hout, de buitengevels zijn van baksteen met houten kozijnen. AvW

 

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1998
  • Aantal: 6
  • Adres: Laan van Oud-Kralingen 50
  • Oppervlakte: 80m2
  • Architect: Jonge, J. de
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: Martens Aannemingsbedrijf BV
  • Wijk: Prinsenland
  • Project ID: 5.1998.5
  • Periode: Periode 5
  • Prinsenland

    Het noorden van de wijk Prinsenland is tegelijk met het Lage Land gebouwd in de jaren zestig. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw is het bestaande patroon van polderwegen gehandhaafd.

    Lees meer over de wijk Prinsenland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 05