Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Sint Jacobstraat

Sint Jacobstraat

LAAGBOUW – renovatie
 In 2000 werd bouwvergunning verleend op renovatieplannen van Van der Zee Architecten. Hierbij werd het deel tussen de hoogbouw en de laagbouw van de parkeergarage gesloopt, waardoor woontoren en laagbouwcomplex los van elkaar kwamen te staan. Verder werd de oude lift aan de zuidoost kant vervangen door een nieuw trappenhuis met lift en brievenbussen. Eenzelfde trappenhuis geeft nu toegang aan de noordwestkant en vervangt daardoor de entree vanuit de woontoren. De bewoners maken tegenwoordig gebruik van de buitenruimte voor tuinen en terrassen. 

TOREN – renovatie
Bouwgeschiedenis: Na twintig jaar was de buitenkant van de hoogbouw aan een opknapbeurt toe. Het gebouw maakte een uitgewoonde indruk en had geen aantrekkingskracht op woningzoekenden. Woningstichting PWS Rotterdam gaf architect Victor Mani opdracht voor een gevelvoorstel. Het gebouw  werd voorzien van een tweede huid en helemaal ‘ingepakt’ met goudkleurige panelen. De oorspronkelijke vorm van de toren – gekenmerkt door de  balkons – werd daardoor volledig aan het zicht onttrokken. De gevel bestaat uit transparant gekleurde glaspanelen (balkons) en uit in kleur gespoten glaspanelen (dichte geveldelen) die los van de daarachter liggende bestaande openingen over de gehele gevel zijn verdeeld. Door de nieuwe huid zijn de balkons breder en diepergeworden. Binnen is maar weinig veranderd. Omdat alleen technische installaties, keukenblokken en sanitaire voorzieningen werden vernieuwd konden de meeste bewoners gedurende de renovatie in hun woning blijven. Alleen op de bovenste verdiepingen zijn woningen tot grotere appartementen samengevoegd. Verder is de toren met twee nieuwe verdiepingen verhoogd. Hier zijn rond een beschutte (gemeenschappelijke) patio acht maisonnettes met grote dakterrassen ontstaan. Ook de begane grond heeft een nieuwe uitstraling gekregen: de entreehal werd opengebroken en van knalrode wanden en plafonds voorzien.

Voorzieningen: Alle woningen beschikken over een buitenruimte (balkon of dakterras). Op de begane grond en 1e verdieping liggen de externe bergingen.
Aantal kamers: De 130 appartementen beschikken over een, twee, drie of vier kamers. De acht nieuwe maisonnettes hebben drie kamers.
Woonoppervlakte: De woonoppervlaktes van de appartementen liggen tussen 32 m² en 113 m². De maisonnettes zijn 145 m² groot.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De nieuwe goudkleurige gevels zijn met behulp van een staalconstructie aan het bestaande betonskelet gekoppeld. Zowel de houten gevelpuien als ook de balkonconsoles zijn gehandhaafd. JG

___
referenties:
Bouw 1983-11; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 2004
  • Aantal: 130
  • Adres: Noordmolenwerf 12-304
  • Oppervlakte: 32m2 - 145m2
  • Architect: Mani, V.
  • Cliënt: Patrimonium Woningstichting (PWS)
  • Aannemer: BAM woningbouw
  • Wijk: Stadsdriehoek
  • Project ID: 4.1981.1
  • Periode: Periode 5
  • Stadsdriehoek

    Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

    Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03