Bouwgeschiedenis
In een klein, smal perceel aan de Schoonoordstraat in het Oude Noorden van Rotterdam, hebben architecten Marijn en zijn partner Gwendolyn een stadswoning gebouwd. Het project maakt deel uit van SCARchitecture, een stedenbouwkundig onderzoek van JagerJanssen architecten naar lege plekken in de stad. Het doel was om een bijdrage te leveren aan de stedelijke verdichting en een kwalitatief hoogwaardige woning te creëren op een plek die in het bestemmingsplan als ongeschikt werd beschouwd.
Stedenbouwkundige context
Het perceel grenst aan de verborgen collectieve Schoonoordtuin, die door bewoners wordt onderhouden. Het project beoogt niet alleen de leegstand in de buurt aan te pakken, maar ook de diversiteit en levendigheid van de wijk te vergroten.
Ruimtes
De leefruimtes bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping, georiënteerd op de tuin. De slaapkamers bevinden zich aan de straatzijde. In de kern bevinden zich de keuken en de techniekruimten. Door het gebruik van schuifdeuren kunnen ruimten worden aangepast naar veranderende woonbehoeften.
Constructie/ materiaalgebruik
Het perceel is smal en diep waardoor het huis als compact volume ontworpen is met minimaal geveloppervlak en transmissieverlies. De constructie bestaat uit een stapeling van woonlagen, waarbij een centrale kern fungeert als stabiliteitsschelp en alle functionele ruimtes herbergt. De gevels zijn gedetailleerd met een combinatie van traditionele en moderne elementen. Aan de straatzijde vormen de ramen een ritmische compositie, terwijl de tuingevel vrijwel volledig open is met grote glasvlakken. Het gebruik van Braziliaans metselwerk zorgt voor ventilatie en privacy. De woning is voorzien van lage temperatuur vloerverwarming en heeft een hoge thermische massa voor een stabiel binnenklimaat. Daarnaast liggen er zonnepanelen en een zonnecollector op het dak.