Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
skinnySCAR

skinnySCAR

Bouwgeschiedenis

In een klein, smal perceel aan de Schoonoordstraat in het Oude Noorden van Rotterdam, besloten architecten Marijn en Gwendolyn zijn partner een volwaardige stadswoning te bouwen. Het project maakt deel uit van SCARchitecture, een stedenbouwkundig onderzoek van JagerJanssen architecten naar lege plekken in de stad. Het doel was om een waardevolle bijdrage te leveren aan de stedelijke verdichting en om een kwalitatief hoogwaardige woning te creëren op een plek die in het bestemmingsplan als ongeschikt werd beschouwd.

Stedenbouwkundige context

Het perceel grenst aan de verborgen collectieve Schoonoordtuin, die door bewoners wordt onderhouden, en biedt een balans tussen stedelijke drukte en groene rust. Het project beoogt niet alleen de leegstand in de buurt aan te pakken, maar ook de diversiteit en levendigheid van de wijk te vergroten.

Ruimtes

De leefruimtes bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping, georiënteerd op de tuin, terwijl de slaapkamers aan de straatzijde liggen. De kern herbergt alle natte ruimtes, de keuken en techniekruimtes, waardoor de overige ruimtes open en vrij van visuele obstakels blijven. Door de strategische plaatsing van schuifdeuren kunnen ruimtes eenvoudig worden aangepast aan veranderende woonbehoeften.

Constructie/ materiaalgebruik

Het smalle maar diepe perceel vroegen om creatieve oplossingen. Het huis is ontworpen als een compact volume met minimaal geveloppervlak en transmissieverlies. De constructie bestaat uit een stapeling van woonlagen, waarbij een centrale kern fungeert als stabiliteitsschelp en alle functionele ruimtes herbergt. De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd met een combinatie van traditionele en moderne elementen. Aan de straatzijde vormen de ramen een ritmische compositie, terwijl de tuingevel vrijwel volledig open is met grote glasvlakken. Het gebruik van Braziliaans metselwerk zorgt voor ventilatie, privacy en een bijzonder schaduwspel in het interieur. De woning is voorzien van lage temperatuur vloerverwarming en heeft een hoge thermische massa voor een stabiel binnenklimaat. Zonnepanelen en een zonnecollector op het dak dragen bij aan de energie-efficiëntie van het huis.

 • Type: Eengezins: herenhuis
 • Jaar: 2016
 • Adres: Schoonoordstraat 7
 • Oppervlakte: 140m2
 • Architect: Gwendolyn Huisman & Marijn Boterman,JagerJanssen
 • Cliënt: Gwendolyn Huisman & Marijn Boterman,Particulier
 • Aannemer: H&B Bouw
 • Wijk: Oude Noorden
 • Project ID: 6.x
 • Periode: Periode 6
 • Oude Noorden

  Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

  Lees meer over de wijk Oude Noorden

 • Periode 6

  [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
  van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 02
Begane grond 0 5 10 N woningplattegrond Schoonoordstraat, Het Oude Noorden, Rotter dam 1 e verdieping 2 e verdieping 3120mm 1 3730mm 3364mm 11785mm 12600mm woonkeuken slapen hal 3120mm 3730mm 3364mm 11785mm 12600mm 3120mm 3730mm 3364mm 11785mm 12600mm woonkamer zitkamer slapen