Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

Smal Tuinkamertype

Bouwgeschiedenis: Na de wederopbouwperiode nam de vraag naar grondgebonden woningen toe. Om deze betaalbaar te houden werd gekozen voor smallere typen dan de gebruikelijke tweebeukige eengezinswoning: het tuinkamertype met de keuken aan de straatzijde en de woonkamer aan de tuinkant. Om de dichtheid verder op te kunnen voeren door de woningen dichter op elkaar te bouwen koos men voor een hoge, stedelijke voorgevel en een afgeschuinde achtergevel die maximale bezonning van de tuinen oplevert. Wel leidde zo’n dakvlak tot het toevoegen van dakkapellen, zoals ook hier. Er is geen voortuin; door de bergingen voor de helft aan de voorkant en aan de achterkant tegen de gevel aan te bouwen wordt de lengte van het blok gebroken en per twee woningen een gebiedje gevormd met meer privacy, ook aan de tuinkant. Ook bleef er daardoor een redelijke diepte voor de achtertuin over. De overdekte entree is goed te overzien door het schuine keukenraam en leidt naar een L-vormige hal. De keuken is halfopen. Op de eerste verdieping is een ruimte die met een vide grenst aan de woonkamer.

Stedenbouwkundige context
: Er is gekozen voor een min of meer gesloten bouwblok met twee poorten aan de korte kanten. Een van de poorten wordt tevens benut om te parkeren, deels onder de speciale eindwoningen. De omgeving is kleinschalig en verkeersluw, met veel doodlopende straatjes.

Voorzieningen
: De woningen zijn tevens bereikbaar via een achterpad.

Aantal kamers: De standaardwoning heeft vier kamers.
Woonoppervlakte: De standaardwoning is 99 m2.
Constructie: De constructie bestaat uit betonnen bouwmuren en vloeren, met als beganegrondvloer een systeemvloer; de gevels zijn van baksteen, met houten kozijnen en betimmering. FH

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1979
  • Aantal: 72
  • Adres: Istanboeldreef 2 t/m 28
  • Oppervlakte: 99m2
  • Architect: Architectengroep VDL
  • Cliënt: Nationale Stichting Huis
  • Aannemer: Volker Bouwmaatschappij
  • Wijk: Oosterflank
  • Project ID: 4.1979.2
  • Periode: Periode 4
  • Oosterflank

    Oosterflank is gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit een combinatie van eengezinswoningen en voornamelijk lage appartementencomplexen, die in een hoge dichtheid zijn gebouwd. De wijk is ontsloten door de metro met de haltes Oosterflank en Alexander. Station Alexander is tevens een NS Intercity station. In de wijk Oosterflank bevindt zich het grootste winkelgebied van Rotterdam, winkelcentrum Alexandrium, met 213 verschillende winkels.

    Lees meer over de wijk Oosterflank

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01