Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Spoorpunt

Spoorpunt

Bouwgeschiedenis: Door de groei van Rotterdam in de 19e eeuw werden ten noorden van de stadsdriehoek wijken ontwikkeld met bedrijven en woningen voor niet-havengerelateerde diensten. Vanaf 1900 werd vanaf het Hofplein een betonnen spoorwegviaduct aangelegd, dat diende als directe verbinding voor vooraanstaanden naar Wassenaar en Scheveningen. Op de wigvormige strook in de bocht van de Hofpleinlijn werd een bijzonder woonblok gebouwd, bijna tegen de spoorlijn aan. Door de nabijheid van de trein was het echter nooit een aantrekkelijke plek om te wonen. Tegen het einde van de 20e eeuw was het pand slecht onderhouden. In de jaren ’90 werden renovatieplannen gemaakt, waarna de bewoners verhuisden, maar nooit meer terugkeerden. Sindsdien staat het pand leeg, zijn de ramen dichtgezet, en is het in verval geraakt door onder andere lekkages. De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen tegen uitvallende stenen en zijn gevelkunstwerken opgehangen ter compensatie van het vervallen uiterlijk.

Stedenbouwkundige context: Aan het begin van de 20e eeuw werden de aangrenzende wijken bebouwd volgens een nieuwe stedelijke structuur met een gevarieerd aanbod van woningen. De wijk Bergpolder Zuid vormt het sluitstuk van deze uitbreidingen. Het stratenpatroon van deze wijk volgt de slotenstructuur en de bocht in de Hofpleinlijn. Het woonblok op de wigvormige strook in de bocht weerspiegelt deze structuur, maar door de directe nabijheid van de trein bleef de locatie minder gewild als woongebied.

Ontsluiting: Het blok is gebouwd in de Rotterdamse stapeling met een interne trap over twee verdiepingen naar een halve zolderverdieping. Uniek voor deze situatie is de bedrijfsruimte op de begane grond zodat de typische Rotterdamse stapeling als het ware een verdieping is opgetild.

Voorzieningen: Bedrijfsruimten op de begane grond en grenzend aan de Hofbogen.

Aantal kamers: Drie tot zes kamers.

Woonoppervlakte: ca. 59-89 m2.

Constructie: Traditioneel metselwerk. Opvallend zijn de afgeronde erkers boven de entree’s en een verdiepingshoogte van bijna 3 meter.

Renovatie: Vanaf 2006 rijdt er geen trein meer over het spoorwegviaduct en heeft Vestia met drie andere woningbouwcorporatie de bija twee kilometer hofpleinlijn gekocht ten behoeve van het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. In het masterplan 2011 had Vestia hoogbouw ter plaatse van de Spoorpunt gepland. De gemeente, de eigenaar van het pand, heeft na de corporatiecrisis de ontwikkeling zelf weer opgepakt en heeft het blok als collectieve klushuizen op de markt gezet. Architectenbureau PutterPartners heeft de haalbaarheidstudie gemaakt en vanaf 2015 wordt naar kluskandidaten gezocht. LvZ

  • Type: Bijzonder: Rotterdamse stapeling
  • Jaar: 1922
  • Aantal: 25
  • Adres: Insulindestraat 210-224
  • Oppervlakte: 59m2 - 89m2
  • Architect: Onbekend
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Bergpolder
  • Project ID: 2.1922.2
  • Periode: Periode 2
  • Bergpolder

    De wijk werd tussen 1930 en 1935 aangelegd naar een ontwerp van architecten Dürrer en Vermeer met veel portieketagewoningen. De bedrijfsgebouwen aan de Gordelweg zijn onlangs deels vervangen door woningen.
  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 04