Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Stadswoningen Beukelsdijk

Stadswoningen Beukelsdijk

Bouwgeschiedenis: In dit bouwblok ten westen van het Centraal Station is een herstructureringsoperatie bestaande uit grootschalige renovatie, particuliere woningverbetering en enkele nieuwbouwclusters afgerond. Spring architecten ontving medio 2000 van aannemer/ ontwikkelaar Bontenbal de opdracht om een woonblok met royale appartementen te ontwerpen. Met de focus op consumentgericht bouwen is een verkaveling van appartementen en stadswoningen met individuele opties voor de gevel bedacht. Deze aanpak kon geen genade vinden in de ogen van welstand. Vervolgens is er een meer coherent, stedelijk beeld ontwikkeld dat zonder te historiseren past in de bestaande bebouwing. Gewijzigde marktomstandigheden noopten tot stevige aanpassingen. Woningcorporatie PWS werd als afnemer gevonden en in 2009 zijn de appartementen opgeleverd.

Stedenbouwkundige context: De flauw gebogen straatwand van vijf bouwlagen wordt gekenmerkt door een verticale articulatie van het gevelritme. Twee erkerpartijen articuleren de hoofdentrees. Dankzij de halfverdiepte parkeergarage ontstaat er een splitlevel in de begane grondwoningen, die daardoor aan de straatzijde een voorname hoogte van anderhalve verdieping hebben.

Ontsluiting: Op maaiveldniveau worden twee woonwerkappartementen en een startersappartement via voordeuren ontsloten. Deze woningen hebben een ‘’achtertuin’’ op de parkeergarage, die het gehele kavel beslaat. De twee portieken met lift ontsluiten per verdieping een driespanner, waarbij twee woningen een appartement aan de voorzijde omsluiten.

Voorzieningen: Parkeergarage.

Woonoppervlakte, aantal kamers: De woonwerkwoningen van 150 m2 zijn bruikbaar als vierkamerwoningen. De reguliere driekamerappartementen variëren van 120 tot 140 m2, maar kennen grote flexibel indeelbare woonkamers met doorzonkwaliteit. De erkerappartementen zijn driespanners van 100 m2 en hebben vier kamers. Op de begane grond resteert een bescheiden startersappartement van 70 m2.
Constructie, bouwsysteem en materiaalgebruik: Betonwanden en breedplaatvloeren met een overspanning van 5,40 m. De gevels zijn traditioneel gemetseld met twee kleuren metselwerk, die gering verschillen om de parcellering te versterken. De subtiele detailverschillen van de raampartijen refereren aan de herwaardering voor de ambachtelijke vooroorlogse architectuur van de vorige eeuw. SPRINGarchitecten 


___
referenties:
http://www.architectenweb.nl/aweb/projects/project.asp?PID=18823
http://www.spring-architecten.nl/projecten/projectpagina-s/29-appartementen-beukelsdijk&c=marktsegment&s=wonen

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 2009
  • Aantal: 29
  • Adres: Beukelsdijk 18-21
  • Oppervlakte: 70m2 - 150m2
  • Architect: Spring architecten
  • Cliënt: Bontebal / PWS
  • Aannemer: Bontenbal Bouw
  • Wijk: Middelland
  • Project ID: 5.2009.3
  • Periode: Periode 5
  • Middelland

    Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Bekende gebouwen in de wijk zijn de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal, het Gemeentearchief en het 65 meter hoge GEB-gebouw uit 1931, dat lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Nederland was. In de wijk woonden veel notabelen, industriëlen, schrijvers en kunstenaars, zoals burgemeester Droogleever Fortuyn, Staluse Pera, Willem van Ravesteyn, Anna Blaman, Hans Sleutelaar, Rien Vroegindeweij en Pim Fortuyn. In de Opzoomerstraat is het fenomeen opzomeren begonnen.

    Lees meer over de wijk Middelland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 03