Bouwgeschiedenis: Tussen 1954 en 1959 werd de eerste nieuwbouw in Hoogvliet gerealiseerd. Er was woningnood en grote behoefte aan eenvoudige eengezinswoningen. De bouw startte in deze buurt, waar grote hoeveelheden van dit woningtype werden gebouwd. Het ontwerp is zeer efficiënt: smal en diep met cascomaat 4,39 x 9,66 meter, twee lagen met plat dak, geheel volgens de toen geldende (minimum-)maten van de ‘Voorschriften en Wenken’. De keuken, entree en ingebouwde berging liggen aan de noordzijde, de woonkamer over de volle breedte aan de tuinzijde. Toilet en douche liggen beneden, de wasruimte ligt boven waar tevens vier slaapkamers zijn; totaal dus een vijfkamerwoning. Nadat de woningen zijn verkocht, werd door veel eigenaren een dakopbouw aangebracht. Later zijn ook bergingen in de tuin gebouwd.
Stedenbouwkundige context: De hoofdopzet is een strokenverkaveling met diepe tuinen gericht op het westen. De plannen voor herstructurering vanaf de jaren tachtig leidden ertoe dat in 1986 werd besloten deze woningen niet te slopen maar te renoveren en daarna te verkopen aan de bewoners en andere geïnteresseerden. Daarna ontstonden plannen om de ‘dode’ kopgevels langs de Max Havelaarweg te verbeteren door daar tien luxe eengezinswoningen tegenaan te bouwen. Dit werd uitgevoerd in 1999.
Ontsluiting: De woningentrees liggen aan woonpaden aan de noordzijde.
Woonoppervlakte, verdiepinghoogte: De oorspronkelijke woningen hebben een oppervlakte van 65 m2; de aangebouwde kopwoningen 85 m2. De verdiepinghoogte is beneden 2,50 m, boven 2,40 m.
Constructie: De bouw is gerealiseerd met een minimum aan de toen schaarse baksteen en beton. Alleen de beganegrondvloer is van beton; de verdieping- en dakbalklagen zijn van hout. Alle gevels zijn houten glaspuien met idem panelen (bij renovatie vervangen door kunststof).
Herstructurering, kopaanbouw: Hiermee is een nieuw straatbeeld langs de Max Havelaarweg gerealiseerd. Het zijn luxe gezinswoningen, tevens geschikt als praktijkwoning. De entree, sanitair en trappen zijn tegen de bestaande kopgevel geplaatst zodat drie gevels vrij liggen voor daglicht en uitzicht. Door een derde bouwlaag toe te voegen ontstaat een markant straatbeeld en een royale vierkamerwoning met flinke tuin; het uitstekende dak van de begane grond wordt helaas niet benut als dakterras. AvW