Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Standaardwoning Hoogvliet

'Platdakker'

Standaardwoning Hoogvliet

Bouwgeschiedenis: Tussen 1954 en 1959 werd de eerste nieuwbouw in Hoogvliet gerealiseerd. Er was woningnood en grote behoefte aan eenvoudige eengezinswoningen. De bouw startte in deze buurt, waar grote hoeveelheden van dit woningtype werden gebouwd. Het ontwerp is zeer efficiënt: smal en diep met cascomaat  4,39 x 9,66 meter, twee lagen met plat dak, geheel volgens de toen geldende (minimum-)maten van de ‘Voorschriften en Wenken’. De keuken, entree en ingebouwde berging liggen aan de noordzijde, de woonkamer over de volle breedte aan de tuinzijde. Toilet en douche liggen beneden, de wasruimte ligt boven waar tevens vier slaapkamers zijn; totaal dus een vijfkamerwoning. Nadat de woningen zijn verkocht, werd door veel eigenaren een dakopbouw aangebracht. Later zijn ook bergingen in de tuin gebouwd.

Stedenbouwkundige context:
De hoofdopzet is een strokenverkaveling met diepe tuinen gericht op het westen. De plannen voor herstructurering vanaf de jaren tachtig leidden ertoe dat in 1986 werd besloten deze woningen niet te slopen maar te renoveren en daarna te verkopen aan de bewoners en andere geïnteresseerden. Daarna ontstonden plannen om de ‘dode’ kopgevels langs de Max Havelaarweg te verbeteren door daar tien luxe eengezinswoningen tegenaan te bouwen. Dit werd uitgevoerd in 1999.

Ontsluiting:
De woningentrees liggen aan woonpaden aan de noordzijde.

Woonoppervlakte, verdiepinghoogte: De oorspronkelijke woningen hebben een oppervlakte van 65 m2; de aangebouwde kopwoningen 85 m2. De verdiepinghoogte is beneden 2,50 m, boven 2,40 m.
Constructie: De bouw is gerealiseerd met een minimum aan de toen schaarse baksteen en beton. Alleen de beganegrondvloer is van beton; de verdieping- en dakbalklagen zijn van hout. Alle gevels zijn houten glaspuien met idem panelen (bij renovatie vervangen door kunststof).
Herstructurering, kopaanbouw: Hiermee is een nieuw straatbeeld langs de Max Havelaarweg gerealiseerd. Het zijn luxe gezinswoningen, tevens geschikt als praktijkwoning. De entree, sanitair en trappen zijn tegen de bestaande kopgevel geplaatst zodat drie gevels vrij liggen voor daglicht en uitzicht. Door een derde bouwlaag toe te voegen ontstaat een markant straatbeeld en een royale vierkamerwoning met flinke tuin; het uitstekende dak van de begane grond wordt helaas niet benut als dakterras. AvW

 

  • Type: Eengezins: rijtjeswoning
  • Jaar: 1957
  • Adres: Korianderstraat, Max Havelaarweg e.o.
  • Oppervlakte: 79m2 - 85m2
  • Architect: Tijen, Van, Boom en Posno
  • Cliënt: Gemeentelijke Woningdienst
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Hoogvliet Noord
  • Project ID: 3.1957.1
  • Periode: Periode 3
  • Hoogvliet Noord

    Het oude dijkdorp Hoogvliet werd in 1875 een zelfstandige gemeente. In 1905 werd het door een trambaan met Rotterdam verbonden. Begin twintigste eeuw kwam de expanderende Rotterdamse haven ook hier tot ontwikkeling, met name de petrochemische industrie. Omdat Hoogvliet gunstig op fietsafstand van de raffinaderijen lag, werden al in de jaren dertig de eerste arbeiderswoningen en directievilla's gebouwd. In 1934 werd Hoogvliet door Rotterdam geannexeerd. De grote vraag naar personeel leidde tot grootse plannen; Hoogvliet werd in 1947 aangewezen als mogelijke locatie voor een satellietstad met circa 15.000 woningen en 60.000 inwoners. De hoofdopzet en de eerste buurten zijn ontworpen door Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling. In 1974 werd de metro doorgetrokken naar Hoogvliet. Aan het eind van de twintigste eeuw stond Hoogvliet slecht bekend als getto met goedkope huurwoningen en sociale problemen. Vanaf 1996 is onder het motto WiMBY! (Welcome into My Backyard) aan de vernieuwing van de wijk gewerkt.

    Lees meer over de wijk Hoogvliet Noord

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 05