Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Strokenbouw Jaffa

Strokenbouw Jaffa

Bouwgeschiedenis: In deze vijf straten is voor het eerst in Rotterdam het principe van strokenbouw in de praktijk gebracht. Het stedenbouwkundig plan met hoogbouwaccent (Plaslaanflat) is van architect W. van Tijen.

Stedenbouwkundig context: Doordat de evenwijdige stroken noord-zuid zijn georiënteerd, hebben de woningen een optimale bezonning met gevels op het oosten en westen. De straten zijn bovendien alleen aan de oostzijde bebouwd; aan de westzijde liggen de achtertuinen van de woningen van de volgende straat. Elke straat bevat zeven open portieken die steeds zes appartementen ontsluiten. Bij de benedenwoning hoort een deel van het souterrain met  twee extra slaapkamers, een tuin op het oosten en een halfhoog terras boven het souterrain. De bovenwoningen worden ontsloten vanuit het portiek en hebben elk een voordeur op de eerste verdieping: de ‘Haagse portiek’, waarbij de woningen op de tweede verdieping een eigen binnentrap hebben. Op de tweede verdieping loopt de woning door boven de portiek, zodat de slaapkamer aan de voorzijde groter is dan bij de woning op de eerste verdieping. De woningen op de verdiepingen hebben een woonkamer en-suite, twee slaapkamers en twee balkons, aan oost- en westzijde. Alle woningen hebben een gesloten keuken, inpandige badkamer en in het souterrain een berging.
De Sichemstraat wijkt af met de ontsluiting via een ‘normaal portiek’: het open trappenhuis gaat verder door tot aan de voordeuren van de woningen op de tweede verdieping. Dit is in de gevel te zien aan de verticale langgerekte vensters ter plaatse van de portiek. (De Ramlehstraat, direct ten oosten van dit complex, sluit geheel aan op stedenbouwkundig plan, typologie, architectuur en materiaalgebruik, met als enige afwijking de gesloten portieken.) 

Aantal kamers: Benedenwoning zes kamers (vijf slaapkamers waarvan twee in het souterrain) en tuin. Bovenwoning vier kamers (drie slaapkamers) en twee balkons aan beide gevels.
Woonoppervlakte: 100 m2 (benedenwoning) / 70 m2 (verdieping).
Constructie: Gevels van metselwerk, gele baksteen in staand verband, houten kozijnen, deuren en ramen, platte daken. Betonnen trappen en balkonvloeren, stalen hekwerken. Er is variatie in de raampartijen van de trappenhuizen: vier straten hebben ronde ramen, de Sichemstraat heeft verticale langgerekte vensters.
Restauratie / renovatie: Afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren is renovatie met gevelreiniging of onderhoud uitgevoerd. AdB

___
Referenties:
Edwin Prins – Buurten in trek : tien aansprekende woonmilieus in Rotterdam, NAI Publishers, 1998 (woningplattegronden); Rotterdamsch Nieuwsblad 16 december 1937 p. 10; Rotterdamsch Nieuwsblad 23 maart 1938 p. 9
rijksmonument 506407
architect: Ten Bosch, Dürrer en Krijgsman

bouwers/opdrachtgevers: firma Van der Have, firma Punt & Co., G. Lagendijk, Aerts en Schepers, C. van de Wetering, J. van Dort

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1936
  • Aantal: 210
  • Adres: Hebronstraat 1-14, Sichemstraat 1-14, Ebalstraat 1-14, Nazarethstraat 1-14, Ramlehstraat 2-16
  • Oppervlakte: 70m2 - 100m2
  • Architect: Bosch, W. ten
  • CliĆ«nt: Gemeente Rotterdam
  • Aannemer: Diverse aannemers
  • Wijk: Kralingen West
  • Project ID: 2.1936.1
  • Periode: Periode 2
  • Kralingen West

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 01
01 / 05