Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Studentenhuis Maasboulevard

Studentenhuis Maasboulevard

Bouwgeschiedenis: Met de uitbreiding van de Hogeschool aan de oostzijde van Rotterdam groeide de behoefte aan studentekamers. De lange, smalle locatie (88×10 meter) parallel aan en een tiental meters van het Haringvliet kreeg de bestemming studentenhuisvesting gekregen. Voor studenten een uitermate geschikte locatie, nabij het centrum met voorzieningen en openbaar vervoer. In de plint is een rijwielstallingen en bedrijfsruimte opgenomen en op de bovenste twee lagen zijn eenheden voor ondermeer vrouwelijke economiestudenten, eventueel gastdocenten en een beheerderswoning opgenomen. Alvorens de bouw gereed was, waren alle kamers verhuurd met vaste inrichting; een garderobekast, een bed met matras en schrijftafel met stoel. 

Stedenbouwkundig context / ontsluiting:
Vanwege de ondiepte van het kavel en om een lange corridoor ontsluiting te vermijden, is het gebouw opgedeeld in vijf moten met een eigen stijpunt, waarvan een op de kop aan de oostzijde. Alleen dit trappenhuis met vier iets grotere kamers per laag, is oorspronkelijk voorzien van een lift, die tot en met de dakverdieping stopte, zodat bewoners van de bovenste lagen van de andere stijgunten via een dakgang naar hun woning konden. De overige vier stijgpunten hebben per eenheid achttien kamers over twee verdiepingen. Op de vijfde verdieping waren twee eenheiden van elf kamers voor dames, en enkele verblijven voor gastdocenten en/of -studenten opgenomen.

Voorzieningen:
De gemeenteschappelijke ruimten zijn een ontbijt-lunchkamer, een keukentje, een wasgelegenheid met douches en een groot balkon aan het Haringvliet. 
Aantal kamers en oppervlakte: De kamers hebben een gemiddelde oppervlakte van 12 m2.
Constructie: Een betonnen kolomcontructie met een overspanning in de lengterichting van ca 5m en in de stijgpunten stabiliteitskernen. Voor de gevelbekleding is natuursteen toegepast in twee tinten grijs. De gevel is in 1986 gerenoveerd. LvZ

___ 
Referenties:
Bouw 1964 p. 1703

 • Type: Meergezins: corridorwoning
 • Jaar: 1959
 • Aantal: 184
 • Adres: Achterharingvliet 14-68
 • Oppervlakte: 12m2 - 19m2
 • Architect: Postel, J.
 • Cliënt: Stichting voor Studentenhuisvesting
 • Aannemer: Dura's Aannemingsmaatschappij NV
 • Wijk: Stadsdriehoek
 • Project ID: 3.1959.2
 • Periode: Periode 3
 • Stadsdriehoek

  Alle gebouwen in de driehoekige vorm van de stad uit de late middeleeuwen en het buitendijkse 'Waterstad' zijn met het bombardement van 1940 nagenoeg verwoest. Met de wederopbouw is de woonfunctie grotendeels uit de Stadsdriehoek verdreven. Na 1975 is weer op grote schaal woningbouw gepleegd.

  Lees meer over de wijk Stadsdriehoek

 • Periode 3

  Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03