Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Tolhuispoort

Tolhuispoort

Bouwgeschiedenis: Dit project was de allereerste nieuwbouw in de grote stadsvernieuwingsoperatie van de jaren zeventig en tachtig, waarbij van de prostitutiewijk Katendrecht een mooie leefbare woonwijk zou worden gemaakt. Renovatie was al in volle gang. De opgave was om op twee slooplocaties in de Tolhuisstraat zoveel mogelijk woningen te bouwen. Omdat de twee bouwlocaties tegenover elkaar lagen en de straat als ‘woonerf’ zou worden afgesloten, ontstond de gedachte om door een poortgebouw met acht extra woningen in vier en vijf bouwlagen de beide blokken te verbinden. Aanpassing van het bestemmingsplan was geen probleem en zo werd de start van een nieuw Katendrecht gemarkeerd.

Stedenbouwkundige context: De portiekwoningen zijn 5,10 meter breed en 13,50 meter diep. Het project bestaat voor 70% uit drie- en vierkamerwoningen; de rest zijn twee- en vijfkamerwoningen. De grotere woningen zijn maisonnettes op de bovenste twee lagen. De standaard woningplattegrond heeft de woonkamer altijd aan de straatkant en de slaapkamers aan de achterzijde; sanitair en keuken liggen inpandig. Door een deur van keuken naar slaapkamer is een rondgaand circuit mogelijk. De balkons van de woningen liggen aan de achterzijde; bij de maisonnettes aan de straatzijde. De woningen op de poort hebben een groot dakterras.

Ontsluiting:
De poort bestaat uit een grote, dubbelhoge opening in het midden en twee kleinere poorten voor voetgangers langs de voorgevels, in de oksel aansluitend  op twee trappenhuizen. De open portieken zijn direct aan de straat gelegen en daardoor voorzien van daglicht; jaren later zijn de portieken afgesloten door glaspuien.

Constructie: Een gietbouwbetonskelet, kalkzandsteen binnenmuren, bakstenen buitengevels, sneldekpannen, houten kozijnen, ramen en deuren.
Sloop: Omstreeks 2000 kwamen er steeds meer klachten betreffende overlast en vandalisme, Met name de kleine poorten werden een verblijfplaats van de plaatselijke straatjeugd. Gevolg was dat de woningen in de oksels en de poort steeds minder werden verhuurd. Door toenemend verloop en leegstand werd na jarenlange discussie met bewonersorganisatie, woningcorporatie en gemeente in 2008 besloten tot sloop van het poortgebouw. De straatwanden werden aangeheeld en gerenoveerd; de problemen lijken daarmee opgelost. AvW

 

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1979
  • Aantal: 79
  • Adres: Tolhuisstraat e.o.
  • Oppervlakte: 61m2 - 79m2
  • Architect: Wijngaarden, A. van
  • Cliënt: Onze Woongemeenschap
  • Aannemer: Martens Aannemingsbedrijf BV
  • Wijk: Katendrecht
  • Project ID: 4.1979.4
  • Periode: Periode 4
  • Katendrecht

    Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

    Lees meer over de wijk Katendrecht

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03