Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Tuin van Noord

transformatie gevangeniscomplex Noordsingel

Tuin van Noord

Bouwgeschiedenis

De voormalige panopticum-gevangenis aan de Noordsingel is een uniek complex in de stadsstructuur van Rotterdam en in de geschiedenis van het gevangeniswezen in Nederland. Het vrijkomen van het terrein, ruim in afmetingen en openheid, betekende een kans om een nieuw stuk groene stad toe te voegen aan het dichtbebouwde Oude Noorden. De historische structuur van de buiten gebruik geraakte gevangenis uit 1872 is behouden en heeft een tweede leven gekregen. HD groep en BAM Wonen namen in 2010 het initiatief mee te doen aan één van de eerste grote verkooptenders door de Rijksoverheid. Atelier Quadrat en WDJArchitecten maakten een winnend plan om het van oudsher hermetische gevangeniscomplex te transformeren tot de openbaar toegankelijke Tuin van Noord.

Stedenbouwkundige context

Met een integraal masterplan van WDJ Architecten is het gevangeniscomplex getransformeerd tot ‘Tuin van Noord’: een omsloten, openbaar toegankelijke stadstuin die via nieuwe poorten en doorgangen verbonden is met de omliggende wijk. De kwaliteiten van het verscholen karakter als ‘hortus conclusus’ zijn behouden gebleven. De bestaande gebouwen, oorspronkelijk elk voor een specifieke functie ontworpen, zijn behouden en ontdaan van latere aanbouwen. De oorspronkelijke opzet en architectuur van de gevangenis zijn zo weer herkenbaar. Doorbraken in een aantal verbindingsgangen zorgen ervoor, samen met de doorbraken in de muur, dat het complex ‘doorwaadbaar’ wordt. Gesloopte bouwdelen zijn in de gevels overal nog herkenbaar aan een gestucte contour in lichtgrijze cementpleister.

Ontsluiting

De woningen in de bestaande gebouwen zijn grondgebonden, alleen grenzend aan de omsloten stadstuin. De appartementen in de nieuwbouw zijn ontsloten via een middengang met een centrale entree. 

Voorzieningen

Wonen is de belangrijkste functie in de Tuin van Noord. In de bestaande gebouwen en in de nieuwbouw zijn verschillende collectieve en individuele woonvormen gerealiseerd voor uiteenlopende doelgroepen. Het oorspronkelijke Huis van Bewaring is deels gesloopt om ruimte te maken voor parkeervoorzieningen. Hierdoor is de de Tuin enkel bereikbaar voor voetganger en fietser. Daarnaast zijn er maatschappelijke functies, bedrijfs- en kantoorruimtes en een restaurant toegevoegd. Hierdoor is de functie van de Tuin van Noord niet enkel wonen, maar is het gebied ook een verblijfsplek voor anderen.

Aantal kamers

De woningen in de bestaande gebouwen zijn ontworpen op basis van de oorspronkelijke karakteristieken en kwaliteiten. De cellenvleugels en het panopticum zijn getransformeerd tot 57 koopwoningen met twee tot vijf woonlagen. De gevangeniskapel biedt ruimte aan acht woningen met twee tot vier woonlagen. De voormalige vrouwenvleugel en het administratiegebouw bevatten 23 woningen, en de twee bewaarderswoningen zijn als afzonderlijke eenheden behouden. Boven de nieuwe parkeerplaats bevinden zich 31 appartementen, verdeeld over vier woonlagen.

Woonoppervlakte

De woningen variëren in grootte van ongeveer 60 tot 280 m² voor de cellenvleugels en het panopticum. De gevangeniskapel heeft woningen van circa 85 tot 165 m². In de voormalige vrouwenvleugel en het administratiegebouw liggen de oppervlaktes tussen ongeveer 60 en 186 m². De bewaarderswoningen hebben een oppervlakte van circa 140 m², terwijl de appartementen boven de parkeerplaats variëren tussen circa 45 en 73 m².

Constructie / materiaalgebruik

Er is per woning op de hoofdwoonverdieping(en) één grote opening in de gevel gemaakt, met een stalen opvangconstructie en brede verdieping van hoge aluminium schuifpuien. De ingrepen zijn specifiek op gebouw en woningtype toegesneden maar behoren tot één familie. In de voormalige cellenvleugels vormen de puien één grote doorgaande en opgetilde serre aan het gebouw die past bij de schaal van het gebouw en verwijst naar het oorspronkelijk collectieve karakter. De appartementen in het voormalige Huis van Bewaring hebben individuele kaders met Franse balkons. In de voormalige vrouwenvleugel en het administratiegebouw zijn dit individuele doorbraken vanaf het maaiveld die de verbinding maken tussen de tuin en de woning op bel-etageniveau. Aluminium zetwerkkaders rondom de grote serres, inclusief geïntegreerde zonwering, komen terug in de nieuwe ‘collectieve’ dakkapellen van de andere gebouwen. De stalen kaders en aluminium puien en kozijnen zijn in donkere kleuren uitgevoerd als contrast met de historische witte kozijnen.

  • Type: Bijzonder: wonen in bestaand niet-woongebouw,Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 2022
  • Aantal: 121
  • Adres: Noordsingel 113 k t/m Z, Noordsingel 115 a t/m W, Noordsingel A t/m K, Vrouwe Jusitiahof 1 t/m 135, Zegwaardstraat 70, Burg. Roosstraat 3
  • Oppervlakte: 60m2 - 280m2
  • Architect: WDJ architecten
  • Cliënt: Tuin van Noord BV / HD Groep
  • Aannemer: BAM woningbouw,BIK Bouw,Van Delft Infra
  • Wijk: Oude Noorden
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Oude Noorden

    Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, maar heeft toch een dorps karakter. De wijk is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan tussen de Rotte, de vaarroute vanuit het polderland naar het centrum en de Bergweg, de oude kade naar Hillegersberg. Roemruchte Rotterdammers zijn in deze wijk geboren, zoals de schilder Willem de Kooning, de voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen en de televisiepresentator Wilfried de Jong. In 1975 is de stadsvernieuwing begonnen in deze veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.

    Lees meer over de wijk Oude Noorden

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 06