Bouwgeschiedenis: In 1913 werd door een twintigtal Rotterdamse notabelen de NV ‘Eerste Rotterdamsch Tuindorp’ opgericht met als doel het huisvesten van armere arbeidersgezinnen in goedkope, degelijke huizen. De NV verkocht aandelen en gebruikte staatsleningen om landbouwgrond te kopen en de bouw van woningen te financieren. In 1916 is daarnaast de NV Maatschappij voor Volkshuisvesting ‘Vreewijk’ opgericht als bouwonderneming/aannemer die aanspraak kon maken op staatssteun volgens de woningwet. Tussen deze ondernemingen en de gemeente is continu onderhandeld over het financieren van de woningen en de openbare voorzieningen.
Rijksarchitect H.P. Berlage werd eind 1913 gevraagd het eerste ontwerp voor de tuinvoorstad Vreewijk te maken. Dit stratenplan werd daarna ingevuld met circa 8 woningbouwcomplexen van 100 tot 200 woningen die werden uitgewerkt door de architectenbureaus Granpré Molière Verhagen Kok en De Roos & Overeijnder. Tot de Tweede Wereldoorlog zijn door deze bureaus totaal 17 complexen gebouwd. Complex 14 omvat woningen en een dorpspleintje (Brink) met enkele algemene voorzieningen.
Stedenbouwkundige context: Na het eerste stedenbouwkundige plan van Berlage heeft, op zijn advies, het bureau Granpré Molière Verhagen Kok het verdere stedenbouwkundige ontwerp voor zijn rekening genomen. Stratenpatronen werden afgeleid van de telkens aangekochte gronden en er werd een duidelijke hiërarchie aangebracht tussen ruime hoofdaders langs water voor verkeer en groen en smallere zijstraten met een trottoir aan slechts één zijde. Bijzonder is een plan voor aanleg van verschillende hagen en bomen om plekken een eigen karakter te geven. Er werd vanaf 1924 toegezien op het onderhoud van privé-tuinen door een eigen tuinencommissie.
Voorzieningen: WC en keuken, vliering voor wasdrogen, een vóór- en ruime achtertuin en veel openbaar groen voor de deur.
Aantal kamers: 6 kamers en zolder (in 1918 genoeg voor totaal 10 slaapplaatsen).
Woonoppervlakte: Totaal 82 m2.
Constructie: Traditioneel, fundering op staal.
Renovatie: In de jaren zeventig en tachtig zijn bijna alle 5700 woningen in Vreewijk door verschillende architectenbureaus gerenoveerd (aangepast aan de eisen uit die tijd). In 2008 is de 88-jarige bewoner van het eerste uur overleden en is deze woning door Museum Rotterdam en woningbouwcorporatie Havensteder als ‘museum’ ingericht. LvZ