Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Urban Villa’s Lelieblok

Urban Villa’s Lelieblok

Bouwgeschiedenis: Tussen de Leliestraat en de Anjerstraat stond ten tijde van de stadsvernieuwing een gesloten bouwblok, dat in dermate slechte staat verkeerde dat het niet kon worden gerenoveerd en moest worden gesloopt. Leo de Jonge Architecten heeft toen een open structuur van vier urban villa’s ontworpen met 55+huurappartementen, die men destijds met subsidie kon realiseren.

Stedenbouwkundige context:
De bebouwing wijkt af van de gesloten bouwblokken zoals die op het Noordereiland voorkomen. Het betreft een ensemble van vier urban villa’s met ieder zeventien appartementen, deels op een plint met bedrijfsruimte. Het project paste oorspronkelijk niet in het bestemmingsplan (te hoog) maar na toevoeging van bedrijfsfuncties op de begane grond mocht het toch worden uitgevoerd. In overeenstemming met de bewonerscommissie Noordereiland is deze opzet gekozen zodat alle woningen optimaal zicht op het water of het plein hebben. Tevens ontstond er een zichtlijn in het verlengde van de Cornelis Trompstraat, over het Hoffmanplein, van de Maaskade naar de Prins Hendrikkade.

Ontsluiting: Vanwege het overstromingsrisico van het Noordereiland moest de entree van alle nieuwe woningen verhoogd worden van 3,2 tot 4,2 meter +NAP, waardoor alle portiekentrees aan een verhoogd plein liggen. De bedrijfsruimtes aan kade en Burgemeester Hoffmanplein liggen op het oorspronkelijk niveau en hebben daardoor meer verdiepingshoogte.

Aantal kamers en oppervlakte: Per verdieping zijn er drie driekamerappartementen van circa 54 m2 en één vierkamerappartement van 70 m2. Op de begane grond bevindt zich per urban villa één driekamerappartement van 60 m2 plus de bergingen.
Constructie en materialen: Betonconstructie met buitenspouwbladen van rood gevelmetselwerk met prefab betonnen gevelbanden, lateien en waterslagen. Metalstud binnenwanden. In lijn met veel van de bebouwing op het Noordereiland is aan de kade en aan het Burgemeester Hoffmanplein de plint met de bedrijfsruimtes wit geaccentueerd. MV

  • Type: Meergezins: urban villa
  • Jaar: 1982
  • Aantal: 68
  • Adres: Anjerstraat
  • Oppervlakte: 54m2 - 60m2
  • Architect: Jonge Architecten, Leo de
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Grootel's Bouwmaatschappij b.v.
  • Wijk: Noordereiland
  • Project ID: 4.1982.6
  • Periode: Periode 4
  • Noordereiland

    Door het graven van de Koningshaven (1868-1876) werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

    Lees meer over de wijk Noordereiland

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04