Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Urban Villa’s Prinsenland

Urban Villa’s Prinsenland

Bouwgeschiedenis: In 1992 schreef het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam voor deze locatie een besloten prijsvraag uit onder enkele bouwbedrijven/ontwikkelaars met hun architecten. Het was een nieuw initiatief om ontwikkelaars te interesseren in het bouwen van koopappartementen. De combinatie Grootel’s Bouwmaatschappij/Akropolis architekten won.

Stedenbouwkundige context: Langs de Nancy Zeelenbergsingel, een belangrijke ontsluitingsroute, staan vijf identieke urban villa’s. Elk gebouw bestaat uit een rood gestucte schijf van negen verdiepingen op poten, een kwartrond tussenelement van zeven lagen met een betonnen gevelraster op een gesloten donkere plint, en een gele bakstenen schijf van zeven lagen die net niet evenwijdig aan de straatwand ligt. In een apart betonnen element zijn een lift en een trappenhuis opgenomen. De bovenste laag van het tussenelement springt terug. De hoge schijf, haaks op de Nancy Zeelenbergsingel, is gebouwd over een fietspad langs het water. Tussen de gebouwen door is de achterliggende woonwijk zichtbaar.

Ontsluiting: Aan de straat liggen ruime entrees met vier meter hoge lifthal. Op de eerste verdieping worden drie appartementen ontsloten, waarvan een met een royale werkruimte. Op de vier volgende lagen liggen vier appartementen. Op de zesde verdieping ligt een penthouse. Op de zevende en achtste verdieping ligt een appartement. In totaal dus 24 appartementen per urban villa.

Voorzieningen: Op de begane grond bergingen en nutsvoorzieningen. Onder de hoge schijf drie privégarages; de overige parkeerplaatsen liggen aan de openbare weg.

Aantal kamers: De rechthoekige blokken bevatten vierkamerwoningen, terwijl de cirkelsegmenten driekamerwoningen huisvesten.

Woonoppervlakte: De vierkamerwoningen hebben een oppervlakte van 115 m², de driekamerwoningen meten 108 m², en het penthouse heeft een oppervlakte van 192 m².

Constructie: De gebouwen hebben een in het werk gestort betonnen casco. Akropolis

  • Type: Meergezins: urban villa
  • Jaar: 1993
  • Aantal: 105
  • Adres: Marie van Eijsden-Vinkstraat 123-171
  • Oppervlakte: 115m2 - 192m2
  • Architect: Akropolis Architekten
  • Cliënt: Grootel's Bouwmaatschappij b.v.
  • Aannemer: Grootel's Bouwmaatschappij b.v.
  • Wijk: Prinsenland
  • Project ID: 5.1993.5
  • Periode: Periode 5
  • Prinsenland

    Het noorden van de wijk Prinsenland is tegelijk met het Lage Land gebouwd in de jaren zestig. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw is het bestaande patroon van polderwegen gehandhaafd.

    Lees meer over de wijk Prinsenland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 05