Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

Van Aerssenlaan

Bouwgeschiedenis: De bebouwing in de wijk Blijdorp bestaat tot 1937 bijna volledig uit appartementencomplexen in traditionele en zakelijke bouwwijze voor arbeiders en middenstand. Daarnaast groeide de vraag naar grondgebonden woningen. De woningen aan de Van Aerssenlaan en Cornelis Muschstraat zijn de enige herenhuizen in Blijdorp. Ten Bosch was een veel gevraagde architect; zijn herkenbare bouwstijl werd beschouwd als synthese tussen de Delftse School en het Nieuwe Bouwen.

Stedenbouwkundige context: Ten Bosch, die al veel had gebouwd in Blijdorp voor de Maatschappij Oost, ontwierp de herenhuizen in twee blokken langs de latere Diergaarde Blijdorp. De zeventien herenhuizen aan de Van Aerssenlaan waren 6,50 meter breed, de twaalf huizen aan de Cornelis Muschstraat zes meter. In het aantrekkelijke ontwerp, met veel aandacht voor trapportalen, ruime kamers, grote vensters, erkers en balkons,  waren de open bebouwing en het uitzicht op het Blijdorppark erg belangrijk. In 1938 werd de reeks herenhuizen met de bouw van de ‘Villa Wijlacker’ afgesloten.

Ontsluiting: Elk huis heeft zijn voordeur aan de straat.

Voorzieningen: De huizen hebben een voor- en achtertuin.

Aantal kamers: Zeven kamers, waarvan twee zolderkamers. Op de begane grond bevinden zich een keuken en kamer-en-suite met voor een erker en achter openslaande deuren; op de eerste verdieping een badkamer en vier slaapvertrekken, waarvan drie met balkon; op de tweede verdieping twee zolderkamers.

Woonoppervlakte: Circa 190 m2.

Constructie: Gevels en borstweringen van de balkons bestaan uit een oranjerode smalle baksteen met een diepliggende voeg, met houten kozijnen met smalle glas-in-lood bovenramen en tevens een houten entreedeur met ronde boog. De woningen hebben een pannendak. SH

___
Referenties:
www.rotterdam.nl
http://zoeken.nai.nl/CIS/project/24851
Wattjes & Ten Bosch, Rotterdam en hoe het bouwde, blz. 46: exterieurfoto; blz. 79, 88.
De eenige heerenhuizen in Blijdorp, Rotterdamsch Nieuwsblad, (1937.06.09) V, p.1
De eerste school in Blijdorp, Rotterdamsch Nieuwsblad, (1937.09.29)IV, p. 2
BONAS, http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/2881, tekst van Michiel Roding

  • Type: Eengezins: herenhuis
  • Jaar: 1937
  • Aantal: 17
  • Adres: Van Aerssenlaan 10-26, even en oneven
  • Oppervlakte: 190m2
  • Architect: Bosch, W. ten
  • Cliënt: NV Oost
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Blijdorp
  • Project ID: 2.1937.1
  • Periode: Periode 2
  • Blijdorp

    Blijdorp en Bergpolder zijn in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd. Beide wijken zijn vernoemd naar de gelijknamige polder. Bergpolder is tussen 1930 en 1935 aangelegd en Blijdorp tussen 1931 en 1940. Beide wijken hebben voor die tijd moderne (middenstands-)woningen in appartementencomplexen. De bouw van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Als een groene ader loopt de Statensingel door Blijdorp, eindigend bij Diergaarde Blijdorp. Tezamen met het Vroesenpark vormt de diergaarde een groen accent in de dichtbebouwde wijk.

    Lees meer over de wijk Blijdorp

  • Periode 2

    Onder druk van de arbeidersbeweging en het opkomend socialisme wordt in 1901 de Woningwet aangenomen. Hierdoor worden een w.c., drinkwater, riolering, een rookkanaal voor de kachel en ventilatie verplicht. Het duurt nog jaren voor deze wet effect heeft; in Rotterdam worden tot ver in de jaren dertig nog woningen met alkoven (inpandige kamers) gedoogd. De overheid stelt niet alleen regels voor de woningbouw, maar neemt ook zelf initiatieven. In 1916 wordt de Gemeentelijke Woningdienst opgericht met o.a. J.J.P. Oud als architect. De architecten en stedenbouwkundigen van het Nieuwe Bouwen richten hun aandacht vooral op de functionele plattegronden en goedkope woningbouw. Ze experimenteren met moderne materialen als beton, staal en glas en nieuwe concepten als hoogbouw en strokenbouw. Verlichte ondernemers laten tuindorpen bouwen zoals Heijplaat en Vreewijk. Stadsbouwmeester Witteveen heeft een voorkeur voor monumentale stedenbouw met gesloten bouwblokken.
01 / 03