Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Veerse Heuvel

Veerse Heuvel

Bouwgeschiedenis: Het terrein ligt direct ten noorden van metrostation Capelsebrug in de wijk ‘s-Gravenland. Deze woonwijk ligt ten zuiden van het in de jaren tachtig ontwikkelde Prinsenland, tot dan toe een polder tussen Rotterdam-Oost en Capelle. In tegenstelling tot Prinsenland is een noord-zuidverkaveling toegepast. In het bestemmingsplan waren 250 woningwetwoningen en 50 vrije sectorwoningen opgenomen. In het plan van de Dienst Stadsontwikkeling was langs de metro een strook van acht lagen gepland. Het ontwerp van DKV was daar een kritische reactie op.

Stedenbouwkundige context: DKV positioneerde direct naast de metro drie woontorens van 12 lagen, om de twee richtingen in de verkaveling op te vangen en ruimte rondom het station te creëren. De standaard-plattegrond van de torens is een kwart cirkel met vier op het zuiden georiënteerde appartementen. Gezien deze op de context toegespitste opzet is het merkwaardig dat een vrijwel identieke woontoren van DKV in Leiden is gerealiseerd. Op het driehoekige terrein tussen de ‘s-Gravenweg en de Lilian Ngoyiweg is in noordzuidrichting laagbouw neergezet met de hoofdentrees in de kopbebouwing aan de zuidzijde. Achter deze hoofdentree met bergruimte ligt de privé-buitenruimte van de bewoners, waarin geen tuinhuizen gezet mogen worden.

Ontsluiting: In de torens ligt het stijgpunt in de noordelijke punt van de kwartcirkel. Bij de laagbouw hebben de grondgebonden woningen hun voordeur aan de binnentuin; de appartementen hebben op de tweede verdieping hun stijgpunt achter de kopbebouwing en een galerij met voordeuren aan de straatzijde.

Woonoppervlakte: Van minimaal 71 tot maximaal 99 m2.
Constructie: De torens hebben een betonnen constructie en een gepleisterde buitengevel met grote openingen aan de zuidzijde. De laagbouw met eveneens een betonconstructie heeft pleisterwerk met een warme bruinrode kleur op de tuingevels van de kopbebouwing. De gevels langs de galerijen hebben een zwarte beplating. LvZ.

___
Referenties:
de Architect 1992-5; Jaarboek 1991-1992; Architectuur Rotterdam 1970-1995, 1995; H. van Dijk – DKV Architecten, 1997

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 1991
  • Aantal: 256
  • Adres: Steve Bikostraat 1-297 (hoogbouw), Chico Mendes- t/m Salvador Allendestraat (laagbouw)
  • Oppervlakte: 71m2 - 99m2
  • Architect: DKV Architecten
  • Cliënt: Stichting Volkswoningen
  • Aannemer: Grootel's Bouwmaatschappij b.v.
  • Wijk: 's-Gravenland
  • Project ID: 5.1991.1
  • Periode: Periode 5
  • 's-Gravenland

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 05