Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Verpleeghuis De Hofstee

renovatie

Verpleeghuis De Hofstee

Bouwgeschiedenis: Enige tijd na de realisatie van De Hofstee is ernaast een nieuw verpleeghuis gebouwd met een totaal ander concept: De Naber. De opzet was zo’n succes dat besloten is het bestaande verpleeghuis volgens het ‘Naber-concept’ geheel te verbouwen. Het uitgangspunt is hierbij dat iedere patiënt een eigen kamer heeft van ca 15 m2, gelegen binnen een ruime groepswoning voor acht personen, met een grote woon-eetkamer met open keuken en eigen sanitair voor de groep. De acht bewoners vormen als het ware een gezin en helpen indien mogelijk de verzorgende met het koken en andere klusjes.

Stedenbouwkundige context:
 Stedenbouwkundig is niets veranderd ten opzichte van de situatie in 1977 (zie De Hofstee).

Ontsluiting:
Vijftien groepswoningen zijn ondergebracht in de bovenbouw. Er zijn drie woningen per etage, die hiertoe over ongeveer de helft van de lengte is uitgebouwd. Twee andere groepen zijn op de begane grond gesitueerd, waardoor ruimte vrijkwam voor het eten in de eigen woning. Elke woning heeft een interne ontsluiting via een eigen binnengang. Naast deze eigen binnengang zijn er ook gemeenschappelijke binnengangen, waaraan op elke etage ook een ruimte is gelegen die door iedereen gebruikt kan worden. Ook de huiskamers van de woongroepen zijn vanuit deze binnengang te zien en te betreden.

Voorzieningen:
Behalve de twee woongroepen zijn in de onderbouw ook na de verbouwing recreatieruimten, kantoren en medisch-therapeutische voorzieningen opgenomen. 

Woonoppervlakte: De eigen kamer is circa 15 m2 groot; de oppervlakte van een groepswoning voor acht personen is circa 300 m2.
Constructie: De gebouwen bestaan ook na de verbouwing uit een constructie van gewapend betonnen wanden, kolommen en vloeren; de gevels van de nieuwe uitbouw bestaan voornamelijk uit metselwerk in een roodachtige baksteen; het oude metselwerk is wit gesausd. FH

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 2000
  • Aantal: 136
  • Adres: President Rooseveltweg 22
  • Oppervlakte: 15m2 - 40m2
  • Architect: CKPP architecten
  • CliĆ«nt: Laurens/De Hofstee
  • Aannemer: Hurks van der Linden
  • Wijk: Ommoord
  • Project ID: 4.1977.4
  • Periode: Periode 5
  • Ommoord

    Op woensdag 29 mei 1965 werd in de Prins Alexanderpolder de eerste paal geslagen van het eerste woongebouw van de wijk Ommoord. Aan de Ommoordseweg moesten boerderijen het veld ruimen voor grote, hoge wooncomplexen. [afbeelding] De nieuwe wijk voorzag in 10.000 woningen waar ongeveer 35.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Ommoord ligt ten noorden van de snelweg Rotterdam-Gouda (A20). In het westen grenst het aan Terbregge, in het oosten aan Zevenkamp en de Rotte vormt de noordgrens.

    Lees meer over de wijk Ommoord

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03