Bouwgeschiedenis: Ten tijde van de opdracht voor dit complex werd een verpleeghuis voor dementerende bejaarden nog gezien als een goedkoop ziekenhuis met minder voorzieningen en personeel. De plattegrond toont dit ook; hoewel er feitelijk sprake is van ‘wonen’ ontbreekt privacy voor de bewoners volledig en is het onmogelijk een eigen plek met eigen spullen vorm te geven.
Stedenbouwkundig: De wijk Ommoord wordt gekarakteriseerd door een rechthoekig gebied met daarin hoge woonbebouwing en voorzieningen als winkels en scholen. Hieromheen een ringweg, met aan de buitenzijde ervan voornamelijk eengezinswoningen. De Hofstee is hierop een uitzondering: het complex omvat zes lagen maar is gesitueerd aan de buitenkant van de ringweg in de zuidoostelijke hoek van de wijk, op een ruim kavel met redelijk veel groen.
Ontsluiting: De woon/verpleegplekken zijn ondergebracht in kamers met drie, vier of zes bedden, met enkele eenpersoonskamers voor ernstig zieken. Ze bevinden zich in de bovenbouw van vijf lagen met een middengang, ontsloten door twee liften en twee trappenhuizen.
Voorzieningen: Op de ‘woonetages’ bevinden zich enkele huiskamers, een keukentje voor de warme dranken, sanitair en de overige noodzakelijke dienstruimten. In de onderbouw zijn eet- en recreatieruimtes opgenomen. Hier bevinden zich ook de kantoren en de medisch-therapeutische ruimtes.
Woonoppervlakte: In dit geval kan niet worden gesproken van een oppervlakte per woning. De ‘eigen’ ruimte bedraagt iets meer dan 6 m2.
Constructie: De gebouwen bestaan uit een constructie van gewapend betonnen wanden, kolommen en vloeren. De gevels van de bovenbouw bestaan voornamelijk uit metselwerk in gele baksteen. In de onderbouw is een mangaansteen verwerkt. FH