Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Verpleeghuis De Hofstee

Verpleeghuis De Hofstee

Bouwgeschiedenis: Ten tijde van de opdracht voor dit complex werd een verpleeghuis voor dementerende bejaarden nog gezien als een goedkoop ziekenhuis met minder voorzieningen en personeel. De plattegrond toont dit ook; hoewel er feitelijk sprake is van ‘wonen’ ontbreekt privacy voor de bewoners volledig en is het onmogelijk een eigen plek met eigen spullen vorm te geven.

Stedenbouwkundig
: De wijk Ommoord wordt gekarakteriseerd door een rechthoekig gebied met daarin hoge woonbebouwing en voorzieningen als winkels en scholen. Hieromheen een ringweg, met aan de buitenzijde ervan voornamelijk eengezinswoningen. De Hofstee is hierop een uitzondering: het complex omvat zes lagen maar is gesitueerd aan de buitenkant van de ringweg in de zuidoostelijke hoek van de wijk, op een ruim kavel met redelijk veel groen.

Ontsluiting
: De woon/verpleegplekken zijn ondergebracht in kamers met drie, vier of zes bedden, met enkele eenpersoonskamers voor ernstig zieken. Ze bevinden zich in de bovenbouw van vijf lagen met een middengang, ontsloten door twee liften en twee trappenhuizen.

Voorzieningen: Op de ‘woonetages’ bevinden zich enkele huiskamers, een keukentje voor de warme dranken, sanitair en de overige noodzakelijke dienstruimten. In de onderbouw zijn eet- en recreatieruimtes opgenomen. Hier bevinden zich ook de kantoren en de medisch-therapeutische ruimtes.

Woonoppervlakte: In dit geval kan niet worden gesproken van een oppervlakte per woning. De ‘eigen’ ruimte bedraagt iets meer dan 6 m2.
Constructie: De gebouwen bestaan uit een constructie van gewapend betonnen wanden, kolommen en vloeren. De gevels van de bovenbouw bestaan voornamelijk uit metselwerk in gele baksteen. In de onderbouw is een mangaansteen verwerkt. FH

  • Type: verpleegplekken in een blok van 5 lagen op onderbouw
  • Jaar: 1977
  • Aantal: 240
  • Adres: President Rooseveltweg 22
  • Oppervlakte: 6m2 - 10m2
  • Architect: Onbekend
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Ommoord
  • Project ID: 4.1977.4
  • Periode: Periode 4
  • Ommoord

    Op woensdag 29 mei 1965 werd in de Prins Alexanderpolder de eerste paal geslagen van het eerste woongebouw van de wijk Ommoord. Aan de Ommoordseweg moesten boerderijen het veld ruimen voor grote, hoge wooncomplexen. [afbeelding] De nieuwe wijk voorzag in 10.000 woningen waar ongeveer 35.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Ommoord ligt ten noorden van de snelweg Rotterdam-Gouda (A20). In het westen grenst het aan Terbregge, in het oosten aan Zevenkamp en de Rotte vormt de noordgrens.

    Lees meer over de wijk Ommoord

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 03