Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Verzamelgebouw Rochussenstraat

Verzamelgebouw Rochussenstraat

Bouwgeschiedenis: Het verzamelgebouw van Mecanoo aan de Rochussenstraat is ontworpen voor uiteenlopende functies. Op de begane grond aan de oostzijde zijn winkels en een galerie gehuisvest. Hierboven liggen de premiehuurwoningen; de vrije-sectorwoningen zijn in de afgeronde kop van het gebouw gesitueerd. Aan de westzijde liggen kantoren en een logeerhuis voor het Sophia Kinderziekenhuis, waar ouders van zieke kinderen kunnen overnachten. Er is bewust gekozen om de verschillende functies binnen het gebouw één uitstraling te geven.

Stedenbouwkundige context: Het gebouw ligt op de hoek van de Rochussenstraat en het Eendrachtsplein. De hoek wordt gemarkeerd door de ronde kop van het gebouw. Het langgerekte gebouw is smaller aan de zijde van het Eendrachtsplein dan aan de westelijke kant. De poort met toegang tot de parkeergarage in het midden van het gebouw ligt in het verlengde van de Tuindersstraat.

Ontsluiting: De woningen hebben een entreehal aan de Rochussenstraat naast de poort. De woningen worden ontsloten vanaf een galerij.

Woonoppervlakte en aantal kamers: 
Zowel de twee standaardwoningen als de kopwoningen zijn driekamerappartementen. Beide slaapkamers hebben een eigen toegang tot de douchecel waardoor een zgn. circulatieplattegrond is gecreëerd. De twee standaard woningtypes hebben een oppervlakte van 59 m2 en 65 m2. De vrije-sectorwoningen op de kop meten 92 m2.
Constructie / bouwsysteem / materiaalgebruik: De gevel is bekleed met horizontale zinken delen die de lengte van het gebouw benadrukken. Hoewel de verschillende functies niet in de gevel zijn af te lezen hebben ze op een kleiner schaalniveau wel een eigen identiteit door de verschillende raamindeling, detaillering en materiaalgebruik. FB

___
referenties:
de Architect 1995-5; AIT 1996-10; Deutsche Bauzeitschrift 1996-11; P. Valle – Mecanoo. Experimental Pragmatism, 2007

 • Type: Meergezins: galerijwoning
 • Jaar: 1995
 • Aantal: 32
 • Adres: Eendrachtsplein/Rochussenstraat 1-23
 • Oppervlakte: 59m2 - 92m2
 • Architect: Mecanoo Architecten
 • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
 • Aannemer: ERA Bouw
 • Wijk: Oude Westen
 • Project ID: 5.1995.3
 • Periode: Periode 5
 • Oude Westen

  De wijk lag oorspronkelijk op grondgebied van de gemeente Delfshaven en is in 1886 door Rotterdam geannexeerd. In de jaren zeventig zijn op initiatief van de bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stads-vernieuwingsprojecten gestart.
 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01