Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Villa Dijkzigt

Natuurmuseum

Villa Dijkzigt

Bouwgeschiedenis: De Villa Dijkzigt is een neoclassicistisch buitenhuis met eclectische elementen. Kenmerkend is de achtkantige torenuitbouw. De oorspronkelijke indeling van de plattegronden is niet meer te achterhalen; het trappenhuis is bewaard gebleven. Villa Dijkzigt is gebouwd voor de familie Van Hoboken, die hier een groot landgoed bezaten. Het werd later gebruikt door de Volksuniversiteit Rotterdam, die er in 1930 een filmzaal aanbouwde. Na het vertrek van de VU in 1984 raakte het pand en het omliggende park met openluchttheater in verval. In 1988 trok het Natuurhistorisch Museum in de villa en werd deze grondig gerestaureerd. Begin jaren negentig vernieuwde en verhoogde het museum het dak van de villa zodat een tweede verdieping met depot ontstond. In 1992 werd de filmzaal gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw: een glazen paviljoen, ontworpen door Erick van Egeraat van architectenbureau Mecanoo, dat door middel van twee hellingbanen met het oude gebouw is verbonden.

Stedenbouwkundige context: Het pand stond in een landelijke omgeving: een landgoed van 56 ha. met een parkgedeelte, ontworpen door J.D. Zocher jr. Op ‘het land Van Hoboken’ stond een aantal bijgebouwen waaronder een boerderij in Italiaanse stijl, ook ontworpen door Metzelaar. Toen Anthonie van Hoboken jr. in 1924 stierf, kocht de gemeente Rotterdam de grond en de villa. Voor de herinrichting van het gebied werd uitgegaan van het uitbreidingsplan Dijkzigt van stadsarchitect W. G. Witteveen uit 1926. Het pand van het Natuurhistorisch Museum is tegenwoordig onderdeel van het Museumpark waar ook de Kunsthal, museum Boijmans van Beuningen en het NAi deel van uitmaken.

Woonoppervlakte: Circa 850 m2 exclusief kelder.
Constructie: De bouwmuren zijn gemetseld en de gevels zijn metselwerk met een kroonlijst met consoles; de toren heeft een uitkragend boogfries. De vloeren en de kapconstructies zijn van hout. Het dak heeft een zinken bedekking met een lichtkap. RB 

___
referenties:
Ros Floor – Johan Frederik Metzelaar (1818-1897) en Willem Cornelis Metzelaar (1848-1918) Bouwers voor Justitie, BONAS Rotterdam 2009
verbouwing tot Natuurmuseum: de Architect 1996-9; Bauwelt 1995-45; Architecture + Urbanism 1997-10; Architectuur in Nederland. Jaarboek 1996-1997; Ph. Joididio – 10 years Erick van Egeraat, 2008
rijksmonument: 32844

  • Jaar: 1851
  • Aantal: 1
  • Adres: Westzeedijk 345
  • Oppervlakte: 850m2
  • Wijk: Dijkzigt
  • Project ID: 1.1851.1
  • Periode: Periode 1
  • Dijkzigt

  • Periode 1

    De woonomstandigheden in de oude stadsdriehoek van Rotterdam verschillen sterk. De rijken wonen in luxueuze huizen, maar het gros van de bevolking woont in eenvoudige huizen. Buiten de stadsmuren staan boerderijen en buitenplaatsen en er zijn ook nog wat inmiddels geannexeerde dorpen en buurtschappen. Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de daaropvolgende economische expansie groeit de bevolking van 72.000 naar 300.000 in 1900. De woningbouw wordt in deze glorietijd van het liberalisme aan het particulier initiatief overgelaten. Met snel uit de grond gestampte kleine, onhygiƫnische woningen in smalle straten zonder groen als resultaat. Vaak worden rug-aan-rugwoningen toegepast. De hygiƫnische omstandigheden zijn abominabel en een gevaar voor de volksgezondheid. De stad pakt de problemen aan door de aanleg van het Waterproject vanaf 1854 en later de drinkwaterleiding en een rioolstelsel.
01 / 01
01 / 04