Bouwgeschiedenis: In dit deel van Kralingen is tijdens het bombardement van mei 1940 een groot deel van de bebouwing, waaronder een gasfabriek, verwoest. In de jaren zeventig werd de metro aangelegd onder de brede groenstrook de Gerdesiaweg. De opvattingen over woning- en stedenbouw waren inmiddels drastisch gewijzigd; alles moest kleinschaliger en menselijker dan de anonieme blokkenbouw uit de jaren vijftig en zestig. Er werd een nieuw bestemmingsplan gemaakt met ruimte voor woningbouw als overlooplocatie voor de stadsvernieuwing elders in Kralingen. Ook werden de buurtbewoners bij de planontwikkeling betrokken. Dit ontwerp was een alternatief voor de overbekende portiek- en galerijwoningen. Uitgangspunt was de eengezinswoning met de voordeur aan de straat, maar dan één laag opgetild. Hierdoor ontstond de combinatie van vier bovenwoningen voor gezinnen met drie of vier kamers en twee benedenwoningen voor ouderen met drie kamers. Het meest opvallende is een uitnodigende open trapportiek met alle zes voordeuren aan de straat, waardoor ook een soort sociale eenheid van zes buren werd gevormd. In de portiek hebben de woningen ook ramen die uitzicht bieden op de straat (sociale controle). Dit bijzondere ontwerp is ook nog gerealiseerd in andere wijken (Crooswijk en Beverwaard). Binnen dezelfde beukmaat van 5,10 m. zijn alle woningen ingevuld: boven over één beuk, beneden over twee beuken. Kort na de oplevering zijn de woningen weer ontruimd omdat de bodem ernstig verontreinigd bleek; deze is tot circa 3 meter diep volledig afgegraven en vervangen.
Stedenbouwkundige context: Deze architecten ontwierpen ook de stedenbouwkundige opzet. Het complex bestaat uit vijf gesloten bouwblokken, waarvan drie met grote binnenterreinen met veel groen en speelgelegenheid. Parkeren was gewoon op straat voorzien. Sommige blokken zijn hoger met een afgeschuinde kap (vier lagen).
Voorzieningen: De bovenwoningen hebben een dakterras; de benedenwoningen een tuin.
Woonoppervlakte: circa 80 m2.
Constructie: betonnen wanden en vloeren; gevels in rode baksteen met zichtbare betonlateien. Houten raam- en deurkozijnen. AvW
___
referenties:
Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984