Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Welschen 7

renovatie, variant a

Welschen 7

Bouwgeschiedenis: Na bijna 40 jaar waren de woningen toe aan een opknapbeurt. Ze waren inmiddels veel te klein, slecht geïsoleerd en slecht uitgerust. Ook was de differentiatie erg eenzijdig. Na ampel beraad werd gekozen voor renovatie. De meeste blokken bestaan uit vijf portieken; in het nieuwe ontwerp zijn drie portieken omgevormd tot maisonnettes met een appartement op de vierde laag. De resterende twee portieken werden omgebouwd tot galerijwoningen met lift. De maisonnettes zijn als volgt ingedeeld: begane grond wonen, keuken, wc en een slaapkamer, en op de helft van de eerste verdieping twee slaapkamers en de badkamer. De andere helft van de eerste verdieping vormt de slaapverdieping van de volgende maisonnette, met erboven de woonverdieping. Op de vierde verdieping zijn drie- en vierkamerwoningen gesitueerd. De complexiteit maakte dit renovatieproject zo duur, dat sindsdien geen hoogniveau-renovatie is toegepast.

Stedenbouwkundige context:  In het midden van de buurt is een ruimte gevormd, door enkele kopwoningen te slopen en enkele andere te verlengen. In deze ruimte is een deel van de gevel blijven staan als herinnering aan het verleden en als monument voor Welschen.

Ontsluiting: In het gedeelte met maisonnettes hebben de portieken nog steeds een toegang aan de straat en aan de binnentuin. De onderste woningen gebruiken de wisselkamer; de bovenste maisonnette heeft twee ingangen; de plek van de wisselkamer is gebruikt om twee ruimere slaapkamers te maken.

Voorzieningen: In elk portiek bevindt zich ook een trap haar het souterrain waar zich voor elke woning een berging bevindt.

Constructie: Het Welschensysteem bleek ideaal om doorbraken en trapgaten te maken, zodat er binnen de bestaande structuur veel verschillende woningtypen konden worden gerealiseerd. De gevels zijn geïsoleerd en gepleisterd; de wanden zijn in het zogenaamd metalstud-systeem uitgevoerd. FH 

 

  • Type: Meergezins: portiekwoning
  • Jaar: 1990
  • Aantal: -
  • Adres: Van Harmelenstraat 41-105
  • Oppervlakte: 70m2 - 130m2
  • Architect: Schagen architecten, Van
  • Cliënt: Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Overschie
  • Project ID: 3.1951.3
  • Periode: Periode 4
  • Overschie

    De Schie werd in de dertiende eeuw een belangrijke transportroute over water met het binnenland. De gemeente Overschie is in augustus 1941 door Rotterdam geannexeerd. Er werd direct gestart met de wederopbouw, gebruik makend van nieuwe materialen, technieken en prefab-methoden om de bouwtijd te versnellen. De oude dorpskern van Overschie is intact gebleven.
  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 05