Bouwgeschiedenis: Het langgerekte blok aan de Goudsesingel (vier respectievelijk vijf lagen op een onderbouw van winkels) bevat galerijwoningen, toen nog ongebruikelijk voor goedkope woningbouw. Het is deel van een complex met ook nog portiekwoningen van vier en drie lagen met inpandig portiek op een souterrain met bergingen, en blokjes in twee lagen met zogenaamde Haagse portieken. Hier gedocumenteerd is de driekamergalerijwoning op de vierde verdieping, met beukmaten van 3,525 m. en 3,185 m.; de vierkamerwoningen hebben beukmaten van 3,475 m. en 4,055 m. en een kleiner balkon. De woningen beschikken over een douche en een apart toilet.
Stedenbouwkundige context: Het complex maakt deel uit van het wederopbouwplan van Ir. Witteveen dat direct na het bombardement van 1940 is gemaakt. Later is dit plan gewijzigd. Het wandgebouw aan de Goudsesingel vormt de begrenzing van de oude stadsdriehoek. Haaks daarop staat een aantal blokken met afnemende hoogte naar een groenzone waarin Witteveen een groene ontsluitingsweg (‘park lane’) naar het Kralingse Bos en een vergelijkbaar complex had gepland; de Warande is daarvan een overblijfsel.
Ontsluiting: De liften en trappenhuizen zijn naast het bouwblok geplaatst en toegankelijk vanaf de Herman Robbersstraat aan de achterzijde. Daar bevinden zich ook de expeditie-ingangen van de winkels die hun publieksentrees aan de Goudsesingel hebben.
Voorzieningen: De trappenhuizen gaan door tot de zolderverdieping waar elke woning een bergruimte heeft.
Aantal kamers: Drie- en vierkamerwoningen.
Woonoppervlakte: De driekamerwoningen zijn circa 60 m2, de vierkamerwoningen circa 70 m2.
Constructie: Het gebouw is opgetrokken met gemetselde muren en betonnen vloeren. De muren onderin zijn 33 cm dik; hogerop verjongen ze naar 22 cm; de onderste woningen zijn dus iets kleiner dan de hier gedocumenteerde. FH