Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woonblok Noordsingel

Woonblok Noordsingel

Bouwgeschiedenis: Rond 1940 werden hier twee laat-19de-eeuwse huizen vervangen door een blokje (huur-)appartementen. In 2005-2008 werden het koopwoningen. Het bevat zes woningen, verdeeld over vier bouwlagen. De gelijkvloerse woningen beslaan één laag terwijl de woningen erboven elk anderhalve etage omvatten. De plattegronden van twee naast elkaar gelegen woningen zijn gespiegeld, de hoekwoningen met ook ramen aan de zijstraat. De woningen hebben op hun hoofdverdieping twee kamers en suite in een L-vorm. In de beuk daarnaast, tegen de woningscheidende muur, liggen de verkeersruimten, een keukentje aan de voorgevel en een natte cel daarachter. Gangen en trappen vragen relatief veel ruimte. De benedenwoningen bezitten achterin een derde vertrekje.

Stedenbouwkundige context:
  Het blokje, gesitueerd aan de Noordsingel op de grens van Agniesebuurt en Oude Noorden, vormt de hoek van een rechthoekig bouwblok. De singel, één van de weinige groenstroken in dit deel van Noord, is onderdeel van het zgn. waterproject uit 1854 van stadsarchitect W.N. Rose, uitgewerkt door J. en L. Zocher. Pas tegen 1900 raakten de straatwanden aan beide zijden van de singel gesloten. Aan de singel zelf en in de zijstraten zijn de resultaten van de stadsvernieuwing (met name uit de periode 1970-80) te bewonerden.

Ontsluiting:
Boven de éénlaagse benedenwoning bevinden zich twee bovenwoningen: die op de eerste etage heeft tevens de achterste helft van de derde etage, die op de tweede etage heeft de voorste helft van de derde. De benedenwoning heeft een eigen voordeur; de bovenwoningen delen één voordeur en het eerste deel van de opgang (zie schema).
Voorzieningen: Alleen de linker benedenwoning heeft een klein tuintje. De bovenwoningen delen een plat dak als terras.
Woonoppervlakte: De benedenwoning  circa 50 m2, de bovenwoningen  circa 75 m2.
Constructie:  Het blok is gefundeerd op palen. De vloerconstructie bevat zware houten balken die zijn opgelegd in de voor- en achtergevel. Onder de wand die op de derde etage voor en achter scheidt, is een stalen balk opgenomen. De woningscheidende wand is niet-dragend. JV

  • Type: Bijzonder: Rotterdamse stapeling
  • Jaar: 1941
  • Aantal: 6
  • Adres: Noordsingel 242-248
  • Oppervlakte: 50m2 - 75m2
  • Architect: Onbekend
  • Cliënt: Onbekend
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Agniesebuurt
  • Project ID: 3.1941.2
  • Periode: Periode 3
  • Agniesebuurt

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 04