Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woondok Schouwburgplein

Woondok Schouwburgplein

Bouwgeschiedenis: Eind 1980 kreeg het architectenechtpaar Hartsuyker van de gemeente Rotterdam de opdracht voor een woongebouw aan de rafelige westwand van het Schouwburgplein. Rijnhotel, AMVJ-complex en Calypso-bioscoop moesten aan het zicht onttrokken worden door een goede afsluiting van het plein. Het plan maakte een einde aan de jarenlange discussies over het plein. Het ontwerp is bepaald door de beoogde openbare verblijfsfunctie van het Schouwburgplein, een plek waar men zich ‘thuis’ zou moeten voelen. De vorm van het gebouw is ontstaan uit de verticale opbouw van het bouwblok en vormt een duidelijke begrenzing van de grote pleinruimte. Door de arcade, de uitkragende vijfde verdieping en de afgeronde bovenste laag is een karakteristieke wand gecreëerd. Het gebouw zou oorspronkelijk een tweede gedeelte krijgen om de westwand van het plein te voltooien tot aan de Doelen en haaks omgezet worden tot aan het Rijnhotel. Dit is niet gerealiseerd.

Stedenbouwkundige context: Het ‘Woondok’ bevat op de begane grond voornamelijk horecavoorzieningen en op de eerste verdieping kantoren. Daarboven liggen zes lagen woningen. Aan de achterzijde van de begane grond en de eerste verdieping ligt een gedeelte met bergingen over twee lagen. Aan de Mauritsplaats ligt een kleiner blokje met woningen op een beganegrondlaag met winkels. In de hoek van beide blokken is de entree en de losstaande liftschacht gesitueerd. De zuidoosthoek van het blok is voorzien van een puntige erker. De balkons zijn aan de achterzijde aan de westgevel geconcentreerd.

Ontsluiting: De liftschacht geeft toegang tot de binnenstraten op de derde en zesde verdieping. Deze corridors zitten in het midden van het gebouw en hebben woningentrees aan beide zijden die uitkomen in een halve slaaplaag. De corridors hebben aan de buitenkant van de noord- en zuidgevel een vluchttrap.

Woonoppervlakte: De smalle woningen (beukmaat 4,40 m) beslaan een hele en een halve laag. Vanuit de hal aan de binnengang is er een trap naar de erboven of beneden gelegen woonverdieping met keuken, badkamer en hoofdslaapkamer. De woonruimtes zijn aan de pleinzijde gelegen. De woningen hebben twee slaapkamers, waarvan er een in tweeën te delen is. Het totale woonoppervlak is gemiddeld 76 m2.
Constructie: De betonconstructie is duidelijk zichtbaar in de gevels. De witte betonnen kolommen aan de voorkant vormen een arcade tot de tweede verdieping en lopen door tot de uitkragende vijfde verdieping met de rode houten gevelpuien. De bovenste laag springt terug en is uitgevoerd in afgeronde blauwe metalen beplating. RB

___
referenties: 
Bouw 1986-6

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 1986
  • Aantal: 61
  • Adres: Mauritsplaats 22-146
  • Oppervlakte: 76m2
  • Architect: Hartsuyker, E. en L. Hartsuyker-Curjel
  • Cliënt: Lisman Inter Holding BV
  • Aannemer: Dura Bedrijven BV, Verenigde
  • Wijk: Cool
  • Project ID: 4.1986.1
  • Periode: Periode 4
  • Cool

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01