Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woonhuis Boks

Woonhuis Boks

Bouwgeschiedenis: Op een heuvelachtig terrein langs de oude Kralingseweg, waar in 1940 puin uit de verwoeste stad werd gestort, gaf de gemeente eind jaren veertig twintig kavels uit voor de bouw van bungalows. Boks ontwierp er een villa voor eigen gebruik. Centraal ligt de entreepartij, iets teruggeplaatst uit de rooilijn, en voorzien van een luifel.Het woongedeelte naast de hal beslaat een min of meer vierkante plattegrond. Aan de andere zijde van de hal ligt, schuin geplaatst, een langgerekt volume van twee lagen met boven vier kinderslaapkamers en onder de garage. De woon- en eetkamer vormen één vertrek aan de voorzijde van de woning. De voorgevel is gericht op het zuiden en bestaat uit een grote glaspui onder een ruime dakoverstek. Dankzij de doorlopende zijmuren is een beschut terras voor de woonkamer gecreëerd en bij de voordeur een terras onder een pergola. Achter de woonkamer liggen de ouderslaapkamer en een studeerruimte. Via enkele traptreden is, vanuit de hal en vanuit de keuken, de slaapvleugel bereikbaar. De tussenwanden van de kinderkamers konden eenvoudig worden verwijderd zodat er later ruimte voor een grote studio ontstond.

Stedenbouwkundige context: De bungalow ligt op de helling van de heuvel. Het aflopende terrein is benut door een deel van de woning een onderverdieping te geven met een garage en kelderruimte.

Typologie, oppervlakte en kamers: De bungalow beslaat een oppervlakte van zo’n 175 m2. De woon- en eetkamer vormen een vertrek aan de voorzijde van de woning. De voorgevel is gericht op het zuiden en bestaat uit een grote glaspui onder een ruim dakoverstek. Dankzij de doorlopende zijmuren is een beschut terras voor de woonkamer gecreëerd en bij de voordeur een terras onder een pergola. Achter de woonkamer liggen de ouderslaapkamer en een studeerruimte. Door middel van enkele traptreden is, vanuit de hal en vanuit de keuken, de slaapvleugel bereikbaar. De tussenwanden van de kinderkamers konden eenvoudig worden verwijderd zodat er later ruimte voor een grote studio ontstond.

Woonoppervlakte: De bungalow beslaat een oppervlakte van zo’n 175 m2.
Constructie: De woning kent een traditionele constructie van gemetselde muren van gebikte afbraaksteen die in de woning zoveel mogelijk in het zicht zijn gelaten. Een deel van de binnenmuren is gestuukt of afgetimmerd. Tegenwoordig is een deel van de buitengevels niet meer origineel en is het royale terras aan de voorzijde bij de woning betrokken. JvG

___
Referenties:
De Maasstad 1952/53-12 p.206; J.J. Vriend – Na-oorlogse Kleine Landhuizen in Nederland, 2e druk, Amsterdam 1956 p. 40; Het Huis van de Architect, Jaarboek Cuypersgenootschap 1999 p. 106; Bouw 1958 p. 492; PT-B 1952 p. 22; Bouwkundig Weekblad 1951 p. 242; G. ten Cate – EGM Architecten, Rotterdam 2003

  • Type: Eengezins: vrijstaande woning
  • Jaar: 1949
  • Aantal: 1
  • Adres: Bovenover 12
  • Oppervlakte: 175m2
  • Architect: Boks, J.
  • Cliënt: Boks, J.
  • Aannemer: Zonneveld, firma F.
  • Wijk: Kralingen Oost
  • Project ID: 3.1949.4
  • Periode: Periode 3
  • Kralingen Oost

    Het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Kralingen is een deel van het oude Ambacht Kralingen tussen de A16, de Boezemsingel, de Maas en het Kralingsebos. Kralingen valt in hoofdlijnen uiteen in twee delen: Kralingen-Oost wat ruim opgezet is met veel groen, van oudsher een woongebied voor welgestelden en Kralingen-West wat meer het karakter heeft van een volkswijk. Hoge dichtheid met veel boven- en benedenwoningen. Het zuidwestelijke deel van Kralingen-West is ernstig beschadigd tijdens het bombardement van mei 1940. De Gerdesiaweg is pas na de oorlog ontstaan.

    Lees meer over de wijk Kralingen Oost

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 01
01 / 03