Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woonhuis Parksite

Woonhuis Parksite

Bouwgeschiedenis: In 2002 kocht de opdrachtgever in de Provenierswijk een voormalige garage voor ambulances. Hij wilde de ruimte gaan bewonen met zijn gezin. Voor de verbouwing koos hij architect Duzan Doepel (DSA), die het ontwerp verder uitwerkte met Lex van Deudekom (LEX Architecten). Ondanks een beperkt budget lukte het hun een buitengewone oplossing te creëren. De woning won de Dutch Design Award, de Publieksprijs bij AM NAI Prijs 2010 en was genomineerd voor De Architect Interieurprijs en het BNA Gebouw van het jaar 2010.

Stedenbouwkundige context: De woning bevindt zich in een gesloten bouwblok in de Provenierswijk, dichtbij het Centraal Station. De ingang is gericht op de rustige Van der Sluysstraat, een zijstraat van de Provenierssingel. Bijzondere meerwaarde is een groen park verborgen in het ruime binnenterrein van het bouwblok, behorend bij een herenhuis aan de Schiekade.

Voorzieningen: De ingang vanaf de straat voert door de voormalige garagedeur naar de hal op de begane grond. De huidige garage bevindt zich daarnaast. In het midden van de plattegrond is een kuil gegraven, waarin de keuken met eetruimte is geplaatst. Daarboven is een doorschijnende lichtdoos van polycarbonaat opgehangen, die de drie slaap- en twee badkamers bevat. De woonkamer in het achtergedeelte is met een transparante gevelpui naar de ruime binnentuin geopend.

Woonoppervlakte:  260 m² , vrije hoogte 2,60 meter.
Constructie: De lichtdoos staat los van de bestaande constructie, ondersteund door negen funderingspalen van 17 meter. Ze overspant door middel van een stalen balk de gehele ruimte en draagt via twee stalen staanders en betonnen consoles haar krachten af op de fundering. De lichtdoos is  gemaakt van Rodeca gevelsysteem en afgewerkt met polycarbonaat. In de profielen is ledverlichting aangebracht.  In de kuil werd een betonnen bak gezet, waarin op maat gemaakte keukenmeubelen en overgedimensioneerde trappen van oranje polyurethaan zijn gemonteerd. Alle installaties zijn zorgvuldig weggewerkt. LO

  • Type: Meergezins: beneden/bovenwoning
  • Jaar: 2009
  • Aantal: 1
  • Adres: Van der Sluysstraat 512
  • Oppervlakte: 260m2
  • Architect: Duzan Doepel i.s.m. LEX architecten
  • Cliënt: Laupman, M. en Rots, S.
  • Aannemer: Sluis, Van der
  • Wijk: Provenierswijk
  • Project ID: 5.2009.5
  • Periode: Periode 5
  • Provenierswijk

  • Periode 5

    De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01