Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woonhuis Uitenbroek

Woonhuis Uitenbroek

Bouwgeschiedenis: Het huis bestaat uit een haaks op de straat gelegen blok van twee verdiepingen waarin op de tweede laag als het ware een tweede blok is ingeschoven, dat evenwijdig loopt aan de straat. Onder een deel van dit blok ligt een overdekt terras. De entree op de begane grond is geheel van glas; de buitenruimte zet zich erin door, ook letterlijk door de vijver die van buiten naar binnen doorloopt. Aan de zuidwestkant liggen ouderslaapkamer, badkamer en toilet; ertegenover een tweede slaapkamer en de bijkeuken met de keldertrap. Op de verdieping een insteekvloer als eetkamer, met ernaast de keuken en een dienstbodekamer; de woonkamer ligt één trede hoger dan de eetkamer en heeft geheel glazen gevels naar het uitzicht in het zuiden; met aan twee zijden een terras met een doorlopend dak, als zon- en regenwering.

Stedenbouwkundige context
: Halverwege de jaren vijftig kwam langs de noordkant van de Bergse Voorplas een strook percelen aan het Prinses Beatrixplantsoen beschikbaar voor de bouw van vrijstaande woonhuizen. Het gebied ligt een paar meter lager dan het niveau van de plas, reden waarom bij de meeste huizen in verband met het uitzicht de woonkamer op de verdieping is gesitueerd; zo ook bij dit huis.

Voorzieningen
: Naast het huis ligt aan de entreezijde een dubbele garage op kelderniveau.

Woonoppervlakte: Het huis heeft een woonoppervlak van 210 m2.
Constructie, materiaalgebruik: Gewapend betonnen beganegrondvloer, gemetselde wanden in lichte verblendsteen, verdiepingvloer in systeem Cusveller, houten dakbalklaag en geschilderde houten puien. Het overkragende deel van de woonkamer wordt gedragen door een portaal van stalen H-profielen.
Renovatie: Bij een latere verbouwing is het overdekte terras helaas grotendeels dichtgebouwd, waardoor het karakter van de architectuur is aangetast. FH

___
referenties:
Bouwkundig Weekblad 1956 p.533
Architectural Design 1957-jan
de Architect 1991-11
Architectuur Rotterdam 1945-1970, 1993
P. Vollaard – Herman Haan, architect, Rotterdam 1995 p. 120

  • Type: Eengezins: vrijstaande woning
  • Jaar: 1956
  • Aantal: 1
  • Adres: Prinses Beatrixplantsoen 24
  • Oppervlakte: 210m2
  • Architect: Haan, H.
  • Cliënt: Uitenbroek
  • Aannemer: Onbekend
  • Wijk: Molenlaankwartier
  • Periode: Periode 3
  • Molenlaankwartier

  • Periode 3

    Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 worden 24.000 huizen verwoest en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Tijdens de oorlogsjaren staat de bouw vrijwel stil. Tijdens de Wederopbouw is de woningnood volksvijand nummer één. Om snel te kunnen bouwen wordt er gekozen voor industriële bouwmethoden. Op 8 november 1962 wordt de miljoenste naoorlogse woning in Nederland opgeleverd. Uitgangspunt bij de naoorlogse stedenbouw is de scheiding van de functies wonen, werken en recreëren. Door de open stedenbouw verbeteren de bezonning en lichttoetreding van de woningen. Er is veel openbaar groen en een voorkeur voor collectieve groenvoorzieningen. Onder leiding van de gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting wordt een ring van uitbreidingswijken rond het centrum gerealiseerd. Het centrum is vooral bestemd voor kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. De woningbouw wordt eind jaren zestig steeds grootschaliger met vooral vierhoog etagewoningen en galerijflats.
01 / 03
Woonhuis Uitenbroek
Woonhuis Uitenbroek
Woonhuis Uitenbroek