Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Woontorens DWL-terrein

Woontorens DWL-terrein

Bouwgeschiedenis: De twee deelplannen Binnen- en Buitenbassin van het DWL-terrein met een oppervlak van 13 ha. worden door een middendijk in tweeën gedeeld. Het buitenbassin ligt langs de Nieuwe Maas met uitzicht op de rivier en de wijk Feijenoord aan de overkant. Hier zijn een aantal woontorens gesitueerd.

Stedenbouwkundige context: Op het gedempte gedeelte van de buitenbassins zijn drie woontorens op regelmatige afstand van elkaar ontworpen. De torens zijn qua schaal en maat op elkaar afgestemd. De middelste toren is door Bonnema architecten ontworpen. De twee buitenste torens zijn van SAS architecten. Eromheen is een bomenweide en parkeerplaatsen en er loopt een wandelpromenade langs het water.

Ontsluiting:
De entrees op de begane grond van beide torens zijn verschillend. Hierin zijn ook de algemene bergruimten en technische ruimten ondergebracht. De twee liften en het noodtrappenhuis zitten in het middengedeelte. De torens met ieder 124 appartementen zijn 21 verdiepingen hoog en hebben 6 woningen per verdieping. De woningen hebben een inpandige berging en grenzend aan de woonkamer een beglaasde loggia.De bovenste lagen van de torens verschillen ook van elkaar; hierin zijn penthouses ontworpen.
Woonoppervlakte: De standaard driekamerwoningen hebben met twee beuken van 4,80m en 10,15m diepte een totaal woonoppervlak van 79 m2 inclusief berging.
Constructie: de wanden en vloeren zijn van beton, de gevels zijn van MBI steen op de begane grond en prefab beton op de verdiepingen. RB

  • Type: Meergezins: torenwoning
  • Jaar: 1990
  • Aantal: 248
  • Adres: Buitenbassinweg
  • Oppervlakte: 80m2
  • Architect: SAS architecten
  • Cliënt: Maatschappij voor Volkswoningen Rotterdam
  • Aannemer: Nelissen van Egteren
  • Wijk: De Esch (DWL-terrein)
  • Project ID: 4.1990.1
  • Periode: Periode 4
  • De Esch (DWL-terrein)

    De C.B.S wijk De Esch bestaat uit zeer verschillende delen. Het gebied ligt langs de Nieuw Maas ten zuiden van de drukke oostelijke uitvalsroute (Maasboulevard/Abram van Rijckevorselweg) en loopt vanaf de Oude Plantage tot aan de Brienenoordcorridor. Dwars door het gebied loopt de hoge Deltadijk. Aan de oostzijde bevindt zich de oorspronkelijke polder De Esch met een aantal boerderijen, een natuurgebied en wat bedrijvigheid langs de rivier. Verder zijn er stadsrandfuncties zoals sportvelden, volkstuinen, een openluchtzwembad, de marinierskazerne, de joodse begraafplaats, het bedrijventerrein Autostrada en het nieuwe drinkwaterleidingbedrijf. Maar in dit kader is vooral de woonwijk op het voormalige DWL-terrein van belang.

    Lees meer over de wijk De Esch (DWL-terrein)

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04