Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Zonnetrap

Zonnetrap

Bouwgeschiedenis: Dit complex is een kleine stad ontworpen voor valide senioren. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Maatschappij voor Volkshuisvesting Vreewijk in 1967 wilde de opdrachtgever een markant gebouw voor ouderen realiseren. Vier architectenbureaus werden uitgenodigd voor deze prijsvraag en het echtpaar Hartsuyker werd vooral vanwege de flexibiliteit van de woningen en de gemeenschappelijke voorzieningen gekozen het ontwerp te maken op een nader te bepalen locatie in de stad. De Zonnetrap werd een verkleinde versie van twee eerdere studies die ze reeds hadden ontwikkeld voor complete ‘piramide’-vormige complexen voor 20.000 bewoners, ‘Biopolis’ op het strand bij Wassenaar, en ‘Hydrobiopolis’ in zee. Hoewel het team in 1970 start met het ontwerp, werd het gebouw pas 10 jaar later opgeleverd. Dat had vooral te maken met de menging van functies (kantoor, recreatie, winkel) waar de gemeente in de vergunningprocedures niet goed raad mee wist. Deze functies zijn altijd bedoeld voor bewoners uit de omgeving en werken anno 2011 nog prima.

Stedenbouwkundige context: De vorm van het complex bestaat uit drie vleugels (5, 7 en 10 lagen) die aan oost- en zuidzijde de kenmerkende getrapte balkons hebben. Aan de noordzijde van de oost-west georiënteerde blokken bevinden zich niet-woonfuncties (verhuur en recreatie). Openbaar vervoer is voor de deur. 

Ontsluiting: De hoofdentree bevindt zich in de rustige oksel van de noord-zuid georiënteerde vleugel. Deze heeft een brede vide met lichtstraat en aan beide zijden woningen. De middenruimten met binnengalerijen van de drie vleugels lopen in elkaar over, maar onderscheiden zich door andere geometrische vormen en kleuren.
Woonoppervlakte: Alle woningen zijn zogenaamde ‘omloop’-woningen, wat wil zeggen dat geen binnenwand aansluit op de buitenmuur. Je kunt een rondje lopen in je woning. De tweekamerwoning voor één persoon meet 56m2, de driekamerwoning 70m2.
Constructie:  Betonconstructie met houten afwerking in de woningen. Er zijn binnen en buiten aan de ruime balkons stalen hekwerken toegepast waarin een prefab plantenbak is opgenomen. LvZ

  • Type: Meergezins: corridorwoning
  • Jaar: 1979
  • Aantal: 180
  • Adres: Molenvliet 240-640
  • Oppervlakte: 56m2 - 70m2
  • Architect: Hartsuyker, E. en L. Hartsuyker-Curjel
  • Cliënt: Woningstichting Lombardijen
  • Aannemer: Eesteren, NV Aannemingsmaatschappij J.P. van
  • Wijk: Lombardijen
  • Project ID: 4.1979.4
  • Periode: Periode 4
  • Lombardijen

  • Periode 4

    Als reactie op de grootschaligheid en de ongezelligheid van de functionele stad propageert een nieuwe generatie architecten kleinschalige, gevarieerde architectuur. Bewoners protesteren tegen de aanleg van grote infrastructurele ingrepen en de sloop van oude wijken rond het centrum. Gesteund door het nieuwe college onder leiding van burgemeester Van der Louw en wethouder Van der Ploeg wordt vanaf 1974 de stadsvernieuwing krachtig ter hand genomen en gewerkt aan het weer gezellig maken van de binnenstad. Onder het motto "Bouwen voor de buurt" wordt met behoud van de bestaande verkaveling en een voorkeur voor renovatie sociale woningbouw met betaalbare huren gerealiseerd. Een nieuwe generatie architecten als Mecanoo en DKV geeft geïnspireerd op het Nieuwe Bouwen de stadsvernieuwingsarchitectuur nieuwe impulsen. Met de economische groei en een nieuw elan bij stadsbestuur en gemeentelijke diensten wordt het centrum in de jaren tachtig attractiever gemaakt.
01 / 01
01 / 04