Rotterdam Woont geeft een overzicht van de geschiedenis van het wonen in Rotterdam. De initiatiefnemers, architecten Andries van Wijngaarden en Frans Hooykaas, hebben gekozen voor de periode van 1840 tot heden. De nadruk bij dit unieke overzicht ligt bij de ontwikkeling van de woningplattegrond. Het streven is dit overzicht zo volledig en representatief mogelijk te maken; naar schatting moeten hiervoor tussen de 200 en 250 woningbouwprojecten, verdeeld over deze hele periode, worden gedocumenteerd.
Projectbladen website
Per woning worden een of meer projectbladen gemaakt met daarop alle relevante informatie en in ieder geval een plattegrond op schaal (1:200). Door een website te maken en die regelmatig aan te vullen kunnen de gereedgekomen projectbladen direct worden gepubliceerd; in een later stadium kunnen ze worden gebundeld tot een boek. De website is in 2010 gestart met 25 projecten. Inmiddels telt de website ruim 200 projecten in verschillende stadia van afronding. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden ingebouwd: op locatie via aanklikken op de kaart, chronologisch via aanklikken van de tijdbalk en via een database met diverse zoek- en ordeningsmogelijkheden.
Wijkbeschrijvingen
De verschillende wijken van Rotterdam hebben een eigen geschiedenis en een eigen stedenbouwkundige karakteristiek. Van dertig wijken en/of buurten worden beschrijvingen gemaakt. Deze beschrijvingen zijn voorzien van statistische gegevens en gekoppeld aan de projecten in de desbetreffende buurt. Op de website zijn inmiddels ongeveer twintig wijkbeschrijvingen te vinden. Zie bijvoorbeeld het Oude Noorden en van het Noordereiland. Het Oude Noorden is de grootste stadsvernieuwingswijk van Rotterdam, ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is een veelkleurige wijk met een interessante stedenbouwkundige geschiedenis.
Work in progress
Het project Rotterdam Woont is een typisch geval van work in progress. Er is bijna continu sprake van voortschrijdend inzicht en de uiteindelijke selectie van voor de Rotterdamse woningbouw interessante projecten is nog steeds niet definitief te maken. Ook wordt er continu doorgebouwd aan de stad. Een website is dan ook een bijzonder geschikt medium voor dit project: flexibel en in principe oneindig in omvang. Het nadeel is dat bij een vluchtig bezoek van de website op geen enkele wijze de omvang en diepgang van het project duidelijk worden. Het is altijd een tussenstand. Er zijn nog tal van slordigheden, foutjes en witte plekken die een nadere bewerking vragen en de fotografie is nog niet professioneel. De hertekende plattegronden zijn misschien wel het meest compleet afgeronde onderdeel. En dat is maar goed ook, want dat is toch het belangrijkste en onderscheidende aspect van deze studie.
De Atlas van de Rotterdamse woningbouw
Onze Atlas van de Rotterdamse Woningbouw is een publicatie die in 2016 verscheen bij Uitgeverij THOTH (niet meer verkrijgbaar) met essays over specifieke woningtypen, bouwperiodes of wijken. In een groter kader wordt in de essays een beeld geschetst van de ontwikkeling van de stad, van de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor het wonen en van de ontwikkeling van de woningplattegrond, alsmede over een aantal specifieke onderwerpen over de ontwikkeling van het wonen in Rotterdam, de relevantie ervan voor het hele land en voor de toekomstige ontwikkeling: denk aan de urgentie van renovatie, duurzaamheid en hergebruik van bestaande gebouwen.
Woningtypes
In de loop van meer dan 150 jaar woningbouwproductie zijn verschillende woningtypes ontwikkeld. Bepaalde woningtypes krijgen een nadere uitleg: de alkoofwoning, de doorzonwoning, de drive-inwoning, et cetera. Hieraan wordt nog gewerkt. Om grip te krijgen op het grote aantal woningentypen heeft de redactie een onderscheid gemaakt tussen de eengezinswoningen en de meergezinswoningen. Daarnaast is er een buitencategorie met uitzonderlijke typen. Hieronder vindt u de onderverdeling:
a. eengezinswoningen
– vrijstaande woning
– rijtjeswoning
– twee-onder-een-kapwoning
– patiowoning
– kwadrantwoning
– drive-inwoning
– rug-aan-rugwoning
– herenhuis
b. meergezinswoningen
– boven-benedenwoning
– portiekwoning
– galerijwoning
– corridorwoning
– torenwoning
– rug-aan-rugwoning
– Rotterdamse stapeling
c. bijzondere woontypen
– superblok
– op het water
– in bestaand gebouw met (zichtbaar) andere functie
– groepswoning
– beheerderswoning
Welkom
Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.
-
A
Atlas
Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug. -
B
Bibliotheek
Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur? -
G
Gids
Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek. -
S
Stichting
Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.