Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Vreewijk

Wijkhistorie

Vreewijk

Het initiatief voor het stichten van dit tuindorp kwam van bankier Van der Mandele, die in 1913 de NV Eerste Rotterdamsch Tuindorp oprichtte. Berlage maakte het eerste vliegervormige stedenbouwkundige ontwerp rondom de Lede. Het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen & Kok ontwierp de eerste 119 ééngezinswoningen en verzorgde de stedenbouwkundige uitwerking van de wijk. Vreewijk is tussen 1917 en 1942 gebouwd.

Bijna een eeuw geleden werd tuindorp Vreewijk ontworpen door architectenbureau Granpré Moliere, Verhagen en Kok, deels als nadere uitwerking van eerdere plannen van Berlage. Daarbij heeft met name Verhagen zijn stempel gezet op de buitenruimte in het tuindorp. Architectuurhistorica Marinke Steenhuis, enkele jaren geleden gepromoveerd op het oeuvre van Verhagen, schetst de achtergrond van de tuindorpgedachte en duidt het ontwerp van Vreewijk. “De buitenruimte in Vreewijk kun je niet los zien van de stedenbouw en de architectuur, daarom is de transformatie van de wijk ook zo’n interessante en lastige opgave”.

Bekijk de wijkhistorie, verteld door Marinke Steenhuis via het portaal Vreewijk. En de tentoonstelling van Rotterdam Woont tijdens Open Monumentendag 2012:
woningbouw
voorzieningen

01 / 03