Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

Rotterdam Woont wil voor de allereerste keer een overzicht geven van de geschiedenis van het wonen in Rotterdam. De initiatiefnemers, architecten Andries van Wijngaarden en Frans Hooykaas, hebben gekozen voor de periode van 1840 tot heden. Deze begindatum staat voor het aantreden van stadsarchitect Rose, kort voor de onstuimige groei van Rotterdam als gevolg van de aanleg van de Nieuwe Waterweg. De nadruk bij dit unieke overzicht ligt bij de ontwikkeling van de woningplattegrond. Het streven is dit overzicht zo volledig en representatief mogelijk te maken; naar schatting moeten hiervoor tussen de 200 en 250 woningbouwprojecten, verdeeld over deze hele periode, worden gedocumenteerd.