Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

  • A

    Atlas

    Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
  • B

    Bibliotheek

    Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
  • G

    Gids

    Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
  • S

    Stichting

    Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Malieklos

Malieklos

Bouwgeschiedenis

Malieklos maakt deel uit van de verbeteringsopgave voor Hillesluis en in bredere zin voor de stadswijken in Rotterdam-Zuid. De bestaande, veelal gestapelde woningen zonder lift waren bouwkundig kwalitatief aan vervanging toe en hadden onder andere funderingsproblemen. Met het project Malieklos is sociale woningbouw voor diverse doelgroepen gerealiseerd; woningen met balkons en tuinen. Woningen die integraal toegankelijk en aanpasbaar zijn en waar mensen lang kunnen blijven wonen.

De nieuwe woningen zijn energiezuinig en gasloos en zonnepanelen op de daken zorgen voor een lagere energierekening. De tuinen en groene daken zorgen voor het opvangen en bergen van hemelwater.

Stedenbouwkundige context

Het project heeft stedenbouwkundige en architectonische thema’s die in deze wijk herkenbaar zijn op verschillende schaalniveaus geïntegreerd. Betonplinten zorgen voor de overgang tussen stoep en gevel en accentueren daar waar ze omhoog gaan de entrees. De bakstenen bouwblokken zijn door subtiele verschillen in de detaillering van de gevel opgedeeld in kleinere korrels van een aantal woningen die verspringen met het maaiveldverloop, en nog verder opgeknipt per woning door verticale terugliggende ‘voegen’. Verbijzonderingen in het metselpatroon en afgeschuinde negges en balkons verrijken de gevels. Ook de horizontale indeling in basement, middendeel en dakrand evenals de afgeschuinde straathoeken sluiten aan op het bestaande architectonische karakter van de wijk.

Ontsluiting

In de Klosstraat bevindt zich de hoofdentree van de appartementen. Een nieuwe interpretatie van de in Rotterdam veel voorkomende portiekflat met open trappenhuis markeert de hoofdentree aan de Klosstraat en het trappenhuis aan de Maliestraat. Braziliaans opengewerkt metselwerk sluit de trappen af en zorgt voor een goede ventilatie. De eengezinswoningen hebben een eigen stoep en afgeschuinde raamkaders met deurbel en huisnummer.

Aantal kamers

Alle appartementen hebben drie kamers en de eengezinswoningen hebben vier tot vijf kamers.

Woonoppervlakte

De oppervlakte varieert van 70 m2 (appartementen) tot 138 m2 (eengezinswoningen).

Constructie / materiaalgebruik

De woningen zijn hoogwaardig afgewerkt, functioneel en levensloopbestendig. Het werk is uitgevoerd in baksteen uit Nederlandse klei en de kozijnen zijn van hout. De lager gelegen platte daken zijn groen en de dakpannen op de schuine daken van de eengezinswoningen hebben groendakpannen die zorgen voor extra isolatie en opvang van hemelwater.

  • Type: Combinatie van meerdere typen
  • Jaar: 2022
  • Aantal: 82
  • Adres: Slaghekstraat
  • Architect: DP6
  • Cliënt: Woonstad
  • Aannemer: Bouwbedrijf Gebr. Verschoor
  • Wijk: Hillesluis
  • Project ID: 6.x
  • Periode: Periode 6
  • Hillesluis

  • Periode 6

    [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
    van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”