Bouwgeschiedenis
Malieklos maakt deel uit van de verbeteringsopgave voor Hillesluis en in bredere zin voor de stadswijken in Rotterdam-Zuid. De bestaande, veelal gestapelde woningen zonder lift waren bouwkundig kwalitatief aan vervanging toe en hadden onder andere funderingsproblemen. Met het project Malieklos is sociale woningbouw voor diverse doelgroepen gerealiseerd; woningen met balkons en tuinen. Woningen die integraal toegankelijk en aanpasbaar zijn en waar mensen lang kunnen blijven wonen.
De nieuwe woningen zijn energiezuinig en gasloos en zonnepanelen op de daken zorgen voor een lagere energierekening. De tuinen en groene daken zorgen voor het opvangen en bergen van hemelwater.
Stedenbouwkundige context
Het project heeft stedenbouwkundige en architectonische thema’s die in deze wijk herkenbaar zijn op verschillende schaalniveaus geïntegreerd. Betonplinten zorgen voor de overgang tussen stoep en gevel en accentueren daar waar ze omhoog gaan de entrees. De bakstenen bouwblokken zijn door subtiele verschillen in de detaillering van de gevel opgedeeld in kleinere korrels van een aantal woningen die verspringen met het maaiveldverloop, en nog verder opgeknipt per woning door verticale terugliggende ‘voegen’. Verbijzonderingen in het metselpatroon en afgeschuinde negges en balkons verrijken de gevels. Ook de horizontale indeling in basement, middendeel en dakrand evenals de afgeschuinde straathoeken sluiten aan op het bestaande architectonische karakter van de wijk.
Ontsluiting
In de Klosstraat bevindt zich de hoofdentree van de appartementen. Een nieuwe interpretatie van de in Rotterdam veel voorkomende portiekflat met open trappenhuis markeert de hoofdentree aan de Klosstraat en het trappenhuis aan de Maliestraat. Braziliaans opengewerkt metselwerk sluit de trappen af en zorgt voor een goede ventilatie. De eengezinswoningen hebben een eigen stoep en afgeschuinde raamkaders met deurbel en huisnummer.
Aantal kamers
Alle appartementen hebben drie kamers en de eengezinswoningen hebben vier tot vijf kamers.
Woonoppervlakte
De oppervlakte varieert van 70 m2 (appartementen) tot 138 m2 (eengezinswoningen).
Constructie / materiaalgebruik
De woningen zijn hoogwaardig afgewerkt, functioneel en levensloopbestendig. Het werk is uitgevoerd in baksteen uit Nederlandse klei en de kozijnen zijn van hout. De lager gelegen platte daken zijn groen en de dakpannen op de schuine daken van de eengezinswoningen hebben groendakpannen die zorgen voor extra isolatie en opvang van hemelwater.