Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Fenix I

transformatie Fenix Docks

Fenix I

Bouwgeschiedenis: De Fenixloodsen, zijn in 1922 gebouwd in verband met de uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette toen de San Francisco Loods, was maar liefst 360 meter lang en daarmee de grootste overslagloodsen ter wereld in die tijd. De betonnen gevel werd gekenmerkt door grote laaddekken. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping. In 2016 is de Fenix loods herontwikkeld en gerenoveerd voor een uitgebreid mixed-use programma, waaronder het Cultuur Cluster, gevormd wordt door Codarts Circus Arts School, Conny Janssen Danst en Circus Rotjeknor. Bovenop de 100 jaar oude monumentale Fenixloods is een nieuw volume gebouwd met 212 loft woningen.

Stedenbouwkundige context: Het ontwerp voor Fenix I bestaat in hoofdlijnen uit drie onderdelen: De grotendeels hergebruikt en gerestaureerd Holland Amerika Lijn loods van 140 meter lang en 40 meter diep en 2 verdiepingen met 6 meter vrije hoogte. Daarbovenop bevindt zich een tussenlaag van ca. 6 meter hoog, die bestaat uit een vakwerkconstructie met loft woningen aan een binnentuin. Daar bovenop is een gesloten bouwblok gebouwd, met loft appartementen en rondom buitenruimten van 2,5 meter diep. De maat en schaal van de bebouwing rond de Rijnhaven aan de ene kant en de lagere omringende bebouwing van Katendrecht aan de andere kant heeft geresulteerd in een getrapt gebouw, zodat deze aansluit op zijn directe omgeving.

Ontsluiting: Aan de binnenzijde van het bouwblok bevindt zich de galerij ontsluiting, die centraal met vier liften en trappenhuizen aansluit in een publieke passage op de begane grond in het midden van de oorspronkelijke loods. De galerij aan de binnenzijde stimuleert contact tussen de bewoners. De rust wordt benadrukt door de galerij uit te voeren in wit beton, gecombineerd met een warme houten gevel. In het ontwerp van de balustrades zijn bloembakken als integraal onderdeel opgenomen, van waaruit klimplanten langs de galerijen groeien.

Voorzieningen algemeen: In de bestaande loods, Fenix Docks, is een gemengd programma geprojecteerd. Een deel van de loods is herbouwd om te voorzien in een efficiënte openbare parkeergarage met 270 parkeerplaatsen. Fenix Docks biedt onderdak aan drie bekende culturele instanties: Conny Janssen Danst, Codarts Circus opleiding en Circus Rotjeknor. Diverse ondernemingen aan de Rijnhavenkade en de Veerlaan zijde, waaronder de Fenix Food Factory, geven de plint een levendig en openbaar karakter.

Voorzieningen woningen: Ten behoeve van optimalisatie van de flexibiliteit zijn de woningen uitgevoerd met een minimale plafond hoogte van 2,7 meter. Alle woningen, ook de huurwoningen, zijn voorzien van grote schuifpuien en riante balkons van 2,5 meter diep met glazen balustrade. Aan de korte zijde van het bouwblok, waar het bouwvolume zich vertrapt naar beneden, hebben de penthouses bovendien royale dakterrassen.

Woonoppervlakte: Aan de kade bevinden zich 5 kade woningen met ieder 2 bouwlagen van 6 meter hoog. Deze woningen zijn vrij indeelbaar, voorzien van originele laaddeuren en directe toegang vanaf de Rijnhavenkade. Het woonvolume bovenop de loods bevat 212 loftwoningen. De eerste drie woonlagen in het betonnen volume bevatten ca. 80 huurwoningen, met beperkte variatie. De woonlagen daarboven zijn ingevuld met ca. 130 loftwoningen met een hoogste mate van flexibiliteit in afmeting en indeling. Om dit te realiseren is in het voorontwerp nauwkeurig onderzoek gedaan naar de plaats voor schachten en meterkasten en zijn de vloeren van elke woningen afzonderlijk voorbereid op de bouw met leidingwerk en bewapening. De woningen variëren in grootte van 40 tot 300 m2 en zijn alle 130 uniek.

Constructie / materiaalgebruik: Door een stalen tafelconstructie van circa één miljoen kilo staal door de bestaande loods heen te plaatsen en apart te funderen, kon de monumentale loods grotendeels behouden blijven en een aanzienlijk woonvolume worden toegevoegd dat in technische zin compleet los is gehouden van de loods. De stalen constructie is volledig in het werk gelast, wat een zeer uitzonderlijk werkwijze is in Nederland. Het betonnen nieuwbouw volume (Fenix Lofts) is opgebouwd door middel van een betonnen tunnelkist constructie, waarbij de wanden zijn uitgevoerd als schijfkolommen om een grote mate van flexibiliteit te creëren. De combinatie van deze stalen tafelconstructie met een betonnen tunnelkist constructie daarboven op is uniek in de wereld.

 • Type: Bijzonder: wonen in bestaand niet-woongebouw
 • Jaar: 2019
 • Aantal: 212
 • Adres: Veerlaan 15
 • Oppervlakte: 40m2 - 300m2
 • Architect: Mei architecten
 • Cliënt: Heijmans Vastgoed
 • Aannemer: Heijmans Woningbouw
 • Wijk: Katendrecht
 • Project ID: 6.x
 • Periode: Periode 6
 • Katendrecht

  Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

  Lees meer over de wijk Katendrecht

 • Periode 6

  [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
  van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 02