Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Overmaat

Overmaat

Bouwgeschiedenis

Geïnspireerd door Berlijnse bouwgroepen traden drie architecten op als intermediair voor het project. Met hun kennis en ervaring van stadsontwikkeling verwierven ze grond, zochten ze deelnemers, organiseerden ze het proces en verzorgden ze de realisatie van de woningen. Een planopzet op hoofdlijnen met financieel kader en plan van aanpak was de uitnodiging om mee te doen. Samen met de deelnemers zijn de woningen en het project uitgewerkt, met veel ruimte voor individuele wensen.

Stedenbouwkundige context

Het project ligt in het smalle zuidelijk deel van één van de bouwblokken van Parkstad en grenst aan een nieuw parkje. Uitgangspunt voor Overmaat was ruim en comfortabel wonen. Referentie waren de grote stadshuizen, die rond 1900 langs lanen en plantsoenen in Rotterdam zijn gebouwd. De huizen zijn 7,20 m breed en hebben veel indelingsmogelijkheden. Dat geldt ook voor de appartementen, die

telkens een hele verdieping beslaan. De keuze voor brede woningen sloot goed aan bij het relatief ondiepe bouwterrein. Er bleef voldoende ruimte over voor een eenvoudige inpassing van het parkeren, waarbij het hoogteverschil in het terrein slim is benut. De parkeerstraat ligt op peil van de Laan van Zuid, terwijl de tuinen hoger liggen en de auto’s uit het zicht staan. De taluds langs de parkeerstraat zijn gemeenschappelijk ingeplant met lage boomheesters.

Ontsluiting

Het project bestaat uit drie woningtypen, afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de locatie.

– Stadshuizen langs de Laan op Zuid, 4 lagen hoog. Begane grond en tuin zijn ca. 1 m hoger gelegd, zodat er ‘afstand’ naar de drukke stadsstraat ontstaat. Dit huis heeft een stoep met trapje en bordes. Tezamen met de dakkapel geeft dit element karakter aan het huis.

– Stadshuizen aan het parkje, 3 lagen hoog. De zon aan de parkzijde kan optimaal worden benut, omdat de breedte van de woning een woonplek aan de voorgevel mogelijk maakt.

– Een appartementengebouw op de hoek met de Dreverhavenstraat, 7 lagen hoog en 1 appartement per laag. Een ontsluitingskern aan de voorgevel en een half inpandige ‘buitenkamer’ aan de achtergevel geven structuur aan de loft-achtige ruimte.

Aantal kamers en woonoppervlakte

Het project biedt grote woningen. Het aantal kamers per woning varieert, afhankelijk van de specifieke woonwensen van elke deelnemer aan het project.

– Stadshuizen langs de Laan op Zuid: ca. 200 m2 over 4 lagen. Veel deelnemers kozen voor wonen over 2 lagen, vaak verbonden met een vide. Een van de verdiepingen heeft extra hoogte.

– Stadshuizen aan het parkje: ca. 150 m2 over 3 lagen. Bij deze huizen is een grote variatie in volume en gevels ontstaan,voortkomend uit de specifieke wensen van bewoners.

– Appartementen: ca. 150 m2 met een terras van ca. 20 m2. Elk appartement heeft een andere indeling. Alle appartementen hebben extra hoogte.

De verschillen in de plattegronden weerklinken in de gevels. Terugkerende elementen, eenduidig materiaalgebruik en eenvoudige, maar precieze detaillering zorgen voor grote eenheid. Primair springt de stedelijke uitstraling in het oog, terwijl bij tweede blik elke woning nèt even anders is.

Constructie/materiaal gebruik

Het project is traditioneel gebouwd. Dragende wanden in kalkzandsteen, vloeren in beton (breedplaat). Gevels in baksteen met betonnen waterslagen en gevelelementen. Kozijnen van de stadswoningen in hout, van de appartementen in aluminium. Daken zijn voorzien van een keramische pan.

Voorzieningen

Overmaat staat voor een andere bouwcultuur. De bijzondere woningtypen worden niet voorzien binnen het reguliere planaanbod. Ook de compromisloze keuze voor breed wonen levert niet de meest kostengunstige planopzet op. Toch zijn het juist deze aspecten die dit project karakter geven en zorgen voor diversiteit in bebouwing en bewoning. De stad heeft daar baat bij. Op het moment van werving was de woningmarkt nog niet oververhit en waren de deelnemers met recht ‘pioniers’ op Zuid. Dat pleit voor een bewuste politiek om naast de ‘normale’ ontwikkelpraktijk ruimte te bieden voor kleinschalige projecten met grote betrokkenheid van bewoners en architecten.

 • Type: Eengezins: herenhuis,Eengezins: rijtjeswoning,Meergezins: torenwoning
 • Jaar: 2020
 • Aantal: 23
 • Adres: Laan op Zuid, Dreverhavenstraat, Hilledijk
 • Oppervlakte: 150m2 - 200m2
 • Architect: Architectenburo Kühne & co,De Nijl Architecten,Geurst & Schulze
 • Cliënt: Coöperatieve Vereniging Overmaat
 • Aannemer: Martens Aannemingsbedrijf BV
 • Wijk: Feijenoord
 • Project ID: 6.x
 • Periode: Periode 6
 • Feijenoord

 • Periode 6

  [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
  van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 04
01 / 05