Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Prins Hendrikkade

Prins Hendrikkade

Bouwgeschiedenis

Het 4-laags herenhuis is ingepast tussen de 19e eeuwse bebouwing aan de ene zijde en de voormalige spoorbrug De Hef aan de andere kant. Tot 1992 reed de trein dwars door het bouwblok heen, wat de naastgelegen blinde gevel verklaart. Met de aanleg van de spoortunnel werd de helft van het bouwblok gesloopt en heringericht als park. In het resterende 7 meter brede gaatje is een woning ingepast, met uitzicht over de omgeving en een panoramisch uitzicht over Rotterdam vanaf het dakterras. De verspringende gevels van het huis refereren aan een brugwachtershuis, “dat heeft altijd een hele slanke voet en bovenop, waar de brugwachter zit, daar is ruimte met uitzicht op de brug en het scheepvaartverkeer.”  

Stedenbouwkundige context

Gelegen op het Noordereiland in Rotterdam, bevindt dit herenhuis zich op een bijzondere locatie naast de iconische Hefbrug. De woning is aan de onderkant smaller dan aan de bovenkant. “Dat hebben we zo gedaan omdat de kavel heel klein was. De drie woonlagen worden naar boven toe steeds een beetje breder en krijgen er een raampartij bij.” Ondanks het kleine grondoppervlakte beslaat het huis 240 vierkante meters. Het huis is geïnspireerd op een brugwachtershuisje. “Dat heeft altijd een hele slanke voet en bovenop, waar de brugwachter zit, daar is ruimte met uitzicht op de brug en het scheepvaartverkeer. Wij zijn eigenlijk de brug- en parkwachters en houden een oogje in het zeil.”

Constructie/ materiaalgebruik

Het herenhuis is gebouwd met een staalskelet, een relatief snelle bouwmethode die zorgde voor een korte bouwtijd van slechts achttien weken. Het skelet stond al binnen een week, wat essentieel was gezien de drukke locatie in de stad. Het stalen skelet biedt niet alleen snelheid maar ook flexibiliteit in het ontwerp. De verspringende gevels en grote raampartijen maken optimaal gebruik van het beschikbare licht en bieden een breed uitzicht over de stad.

Voorzieningen

De indeling van de woning wijkt af de conventionele opzet. In plaats van de gebruikelijke leefruimtes op de begane grond, bevinden de slaapkamers zich op de eerste verdieping, de keuken en werkkamer op de tweede verdieping, en de woonkamer bovenin met het beste uitzicht. De groene daktuin biedt een 360 graden uitzicht over de stad. Het huis is bovendien levensloopbestendig door de aanwezigheid van een lift.

 • Type: Eengezins: herenhuis
 • Jaar: 2014
 • Adres: Prinshendrikkade 57
 • Oppervlakte: 240m2
 • Architect: Architectenburo Kühne & co
 • Cliënt: J.P. van Mourik
 • Aannemer: Firma Bijl BV, Rozenburg
 • Wijk: Noordereiland
 • Project ID: 6.x
 • Periode: Periode 6
 • Noordereiland

  Door het graven van de Koningshaven (1868-1876) werd een smalle strook van Rotterdam-Zuid afgesneden en ontstond het Noordereiland. Via de Willemsbruggen en de Koninginnebrug is dit kunstmatige eiland met de stad verbonden. Het Noordereiland is ongeveer 1,3 kilometer lang en 100 meter breed.

  Lees meer over de wijk Noordereiland

 • Periode 6

  [uit stadsvisie Rotterdam 2030] “Voor het creëren van een aantrekkelijke woonstad is er meer nodig dan het aanbieden van goede woningen. Naast het type en de grootte
  van de woning speelt namelijk ook het woonmilieu een grote rol bij de keuze van de consument. Daarnaast zijn de aanwezigheid en de kwaliteit van onderwijs-, sport- en speelvoorzieningen en winkels in de directe nabijheid van de woning van doorslaggevend belang. Andere bepalende factoren zijn de kwaliteit van de buitenruimte, de sociale veiligheid en een goede bereikbaarheid (met het openbaar vervoer en de auto). Tot slot speelt het imago van de buurt een belangrijke rol, omdat mensen zich graag met hun buurt of wijk identificeren.”
01 / 02
BG 0 5 10 20 N plattegrond Prins Hendrikkade, Noordereiland, Rotterdam slapen slapen eetkamer werkkamer wonen dakterras 1 e 2 e 3 e dak situatietekening Prins Hendrikkade, Noordereiland, Rotterdam 0 5 10 20 50 N Prins Hendrikkade Van de Takstraat