Bouwgeschiedenis
Aan de voet van het Dakpark is The Hudsons gerealiseerd. De ontwikkeling voegt vijf bouwblokken met 121 eengezinswoningen, 24 appartementen en twee commerciële ruimtes toe aan de wijk Bospolder-Tussendijken. Deze vroeg twintigste-eeuwse wijk is al decennialang onderwerp van herstructurering. In de meer recente plannen wordt daarbij gestreefd naar integratie van midden- en hogere-inkomensgroepen, binnen een in culturele achtergrond zeer diverse wijk. The Hudsons draagt met zorgvuldigheid bij aan deze opgave.
Stedenbouwkundige context
The Hudsons ligt op de overgang tussen het stadsdeel Bospolder-Tussendijken en het rauwe Merwe-Vierhavens (M4H), dat de komende jaren zal worden herontwikkeld tot innovatief woon-werkgebied. Met The Hudsons wordt aansluiting gezocht bij het mozaïek van de vroeg twintigste-eeuwse bouwblokken, die typerend zijn voor de wijk Bospolder-Tussendijken. In het ontwerp is de ontwikkellocatie opgeknipt in kleinere ruimtelijke eenheden, die in hun maat, vorm en typologie passen bij de al aanwezige bouwblokken, straten en pleinen van de wijk.
Ontsluiting
Vijf gesloten bouwblokken, elk met een eigen karakter en een gedifferentieerd woonprogramma, zijn voorzien van een binnentuin op de eerste verdieping – aangelegd bovenop de gelijkvloerse parkeervoorziening met een dik grondpakket. Elk binnengebied heeft daarbij zijn eigen inrichting, met een meer collectieve of private structuur.
De publiekelijk toegankelijke doorsteken vormen de verbinding vanuit de achterliggende wijk naar het naastgelegen Dakpark. De vijf bouwblokken maken het mogelijk om diverse woonwensen naast elkaar te realiseren zonder dat de gewenste stedenbouwkundige samenhang onder druk komt te staan. Het model haalt daarnaast de groene kwaliteit van het Dakpark tot in de wijk naar binnen.
Voorzieningen algemeen
De bouwblokken, die als één geheel zijn ontworpen, trappen langzaam op richting de centrale doorsteek, aan weerszijde waarvan twee compacte vijflaagse appartementengebouwen zijn gezet, elk met twaalf appartementen op de verdiepingen en een commerciële ruimte op de begane grond.
Verder omvat het ontwerp twee commerciële ruimtes, waarvan er één een horecabestemming heeft. Deze bevinden zich op de meest prominente plek van het plan, waar de aansluiting tussen de wijk en het dakpark zich bevindt.
Voorzieningen woningen
In The Hudsons is duurzaamheid geïntegreerd in het concept, waarbij per blok een duurzaamheidscollectief georganiseerd is in de VvE-constructie. De vijf bouwblokken zijn voorzien van collectieve zonnepanelen, groene daken en diverse nestvoorzieningen.
Op verschillende schaalniveaus zit ook sociale duurzaamheid verankerd in The Hudsons. Op blokniveau zijn alle woningen georganiseerd rondom vijf binnengebieden, met private en gemeenschappelijke tuinen. Deze daktuinen vormen een sociale omgeving voor bewoners, waar kleine kinderen veilig kunnen spelen en buren elkaar leren kennen. De autovrije doorsteken en Delftse stoepen zijn ontworpen als ontmoetingsplekken voor bewoners van overliggende bouwblokken en als speelruimte voor kinderen uit de buurt.
Aantal kamers
De grondgebonden woningen hebben verschillende indelingen, waaronder gezinswoningen en specials. De specials zijn woningen die door de kopers vrij konden worden ingedeeld, bijvoorbeeld met een werkruimte op de begane grond of als ruime familiewoning. De woningen aan de wijkzijde hebben drie verdiepingen, terwijl de woningen aan de zijde van het Dakpark vier lagen hoog zijn.
Woonoppervlakte
De woningen variëren in oppervlakte van ongeveer 120 m2 tot 180 m2. Bij de vierlaagse woningen is de bovenste laag soms teruggezet om plaats te bieden aan een dakterras met uitzicht over het park.
Constructie / materiaalgebruik
Aan de buitenzijden zijn de blokken opgezet in geprofileerd metselwerk, dat steeds opener wordt en langzaam van kleur verloopt van de wijk- naar de parkzijde. Hierdoor sluiten de blokken zowel aan op de rood bruine baksteenarchitectuur van de vroeg twintigste-eeuwse wijk, als op de openheid en lichtheid van het Dakpark. Raamdorpels en spekbanden in kleur van het metselwerk en het toepassen van vlakken met klamp metselwerk in tegelverband zorgen voor tactiliteit van de gevel.