Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Le Medi

Le Medi

Bouwgeschiedenis: Voortbouwend op de ideeën van de uit Marokko afkomstige Nederlander Hassani Idrissi is een complex woningen tot stand gebracht voor mensen die houden van een multiculturele sfeer die aan het Middellandse zeegebied doet denken, ook dus voor autochtone bewoners. Een belangrijk ander aspect betreft de groeimogelijkheden voor de woningen, die zowel naar achteren als naar boven uitbreidbaar zijn.

Stedenbouwkundige context
: Uitgangspunt was een drietal gesloten bouwblokken in het bestaande stratenplan. Het project vat deze drie samen in een gesloten bouwblok, met poorten naar een binnenwereld met drie hoven en een plein. Hierdoor is sprake van een buitenkant die in vormgeving is opgevat als een soort gemeenschappelijke stadsmuur die zich voegt naar de bestaande straten, en een binnenkant waarin veel van de woningen in vorm en kleur individueel zijn vormgegeven. Enkele zijn voor de afwisseling ontworpen door bureau Korteknie en Stuhlmacher; deze hebben een ruime entreekamer en zijn herkenbaar aan de erker en de witte gevel. Betonnen pergola’s zorgen voor samenhang.

Ontsluiting: De meeste woningen grenzen met de achterkant aan een drietal parkeergarages op maaiveld; ze hebben vanaf die kant een ingang met berging. De hoofdingang ligt aan de straat of aan een binnenhof. Een deel van de woningen heeft een tuin. De meeste woonkamers liggen op de eerste verdieping, met een groot terras op het dak van de garage. Bij bijna alle woningen bevindt zich op straatniveau een eetkeuken.

Voorzieningen: De drie parkeergarages hebben totaal vier ingangen, op een vanzelfsprekende manier gespreid over meerdere straten. Er is een fontein met een waterloop op het centrale plein.

Aantal kamers: De basiswoning heeft drie kamers en een eetkeuken; de maximumwoning heeft zeven kamers.
Woonoppervlakte: Deze varieert van 119 m2 voor de basiswoning tot 175 m2 voor de maximumwoning.
Constructie: Het complex is gebouwd van gewapend beton, deels geprefabriceerd. De buitengevels zijn van baksteen, vaak in decoratief metselwerk met witte omlijstingen; de binnengevels zijn in verschillende kleuren gesausd. Hekken en deuren zijn van een moderne vorm van siersmeedwerk voorzien. FH

___
referenties:
Architectuur.nl 2009-3; Jaarboek 2008-2009 
http://www.paulgroenendijk.nl/paulgroenendijk/files/d2/1440_AA_2008_5.pdf

 • Type: Eengezins: rijtjeswoning
 • Jaar: 2007
 • Aantal: 103
 • Adres: Oaseplein e.o.
 • Oppervlakte: 119m2 - 175m2
 • Architect: Geurst & Schulze
 • CliĆ«nt: Com.Wonen i.s.m. Woonbron
 • Aannemer: ERA Bouw
 • Wijk: Bospolder
 • Project ID: 5.2007.2
 • Periode: Periode 5
 • Bospolder

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01
01 / 03