Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Driehoek

tweede renovatie

De Driehoek

Bouwgeschiedens: In 2007 is besloten een deel van het driehoekige bouwblok te slopen en te vervangen door nieuwbouw naar ontwerp van Ruoff Architecten. Op deze wijze is het bouwblok een gesloten bouwblok gebleven. De 31 resterende panden worden aangewezen als het tweede complexmatige Klusproject in Rotterdam, na het complex ‘Dichterlijke Vrijheid’ in de wijk Spangen. Aspirant kopers schrijven in voor één of meerdere eenheden van 50 m2, zijnde één laag in één pand. In samenspraak met de architect wordt een totale differentiatie voor het bouwblok gemaakt en worden tekeningen gemaakt van de door de kopers zelf te realiseren “droomwoning”. Dat proces heeft anderhalf jaar in beslag genomen. Sommige aspirant-kopers zijn tijdens het proces afgehaakt omdat hun financiële ‘polsstok’ te kort bleek voor hun soms wel erg ambitieuze plannen.

Ontsluiting: Alle woningen krijgen nu weer een voordeur aan de straat. Ook voor maisonettes op tweede- en derde verdieping geldt dat. De voorschriften t.a.v. vluchtwegen maakte het nodig een doorlopende vluchtweg over de daken te realiseren.

Woonoppervlakte: De uiteindelijk gerealiseerde differentiatie is zeer gevarieerd qua woningtype maar ook qua woninggrootte. Die varieert van 85 m2 voor de kleinste woning tot 435 m2 voor de grootste.

Constructie: Het bouwblok is zoveel als mogelijk weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm teruggebracht, waarbij veel aandacht is besteed aan de detaillering van de onderdelen. Alle kozijnen in de voorgevel zijn weer in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht. De nooit volledig gerenoveerde achtergevels zijn bij deze renovatie geheel vervangen door een gemetselde spouwmuur die tevens voor een deel de stabiliteit van het casco moest waarborgen. De zadeldaken zijn niet terug gebracht, het is zelf zo dat de nog aanwezige zijn vervangen door een doorlopende langskap. Wel is het schuine dak aan de voorzijde sterk verhoogd. Achter dit verhoogde dak gaan dakterrassen schuil voor woningen die niet over een tuin beschikken. Qua thermische en geluidtechnische isolatie voldoen de woningen aan de op moment van uitvoering geldende nieuwbouweisen. Kopers nemen na oplevering van het casco de verdere inbouw zelf voor hun rekening en maken daarbij gebruik van alle beschikbare materialen. Zij bouwen zelf of laten dit uitvoeren door kleine bedrijven uit de sector. JvdW

 • Type: Meergezins: portiekwoning
 • Jaar: 2010
 • Aantal: 36
 • Adres: Katendrechtsestraat, Tolhuislaan, Rechthuisstraat
 • Oppervlakte: 85m2 - 435m2
 • Architect: SAR architecten (Jan van de Wetering)
 • CliĆ«nt: De Nieuwe Unie / Woonstad
 • Aannemer: BAM woningbouw
 • Wijk: Katendrecht
 • Project ID: 2.1903.1
 • Periode: Periode 5
 • Katendrecht

  Katendrecht is een langgerekt schiereiland in de Nieuwe Maas begrensd door Rijn- en Maashaven. Katendrecht, bijgenaamd de Kaap, ligt in de deelgemeente Feijenoord. De wijk huisvestte vooral havenarbeiders en kreeg bekendheid als rosse buurt van Rotterdam. Door de stadsvernieuwing verdween de prostitutie van Katendrecht. In de eenentwingste eeuw is Katendrecht opnieuw van karakter veranderd door grootscheepse nieuwbouw.

  Lees meer over de wijk Katendrecht

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01