Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
De Zwarte Parel

De Zwarte Parel

Bouwgeschiedenis: Dit huis maakt onderdeel uit van het programma van de Gemeente Rotterdam om achterstandswijken te revitaliseren door het voor een zeer lage prijs verkopen van zogenaamde ‘kluswoningen’ aan particulieren. Deze woningen zijn sterk verwaarloosd en dienen door de koper te worden opgeknapt, waarbij minimumeisen aan de investering worden gesteld en aan de termijn waarbinnen moet worden opgeknapt. Hiermee wordt een meer draagkrachtige bevolkingsgroep aangetrokken.

Stedenbouwkundige context: Van de ongeveer honderd jaar oude woning in het gesloten bouwblok is eigenlijk alleen de gevel blijven staan. Alle wanden en vloeren zijn uit het huis gesloopt waardoor er een ruimte ontstond van 5 meter breed, 10 meter lang en 11 meter hoog. Zowel metselwerk, kozijnen als de ‘ramen’ zijn bedekt met een zwarte glimmende olie. De duidelijk zichtbare nieuwe ramen laten een andere manier van wonen zien. volledig zwart geschilderd.

Renovatie: Het interieur is volledig opgebouwd uit aan elkaar geschroefde balkjes, die zowel de constructie als de afwerking vormen, waardoor er een grote vormvrijheid mogelijk was. Een groot deel van het object hangt met deze balkjes aan de dakvloer waardoor hieronder geen ondersteuning nodig is. In het huis zijn vijf kleuren gebruikt, zwart, wit en drie grijstinten. Een bestaande zijwand is in zijn geheel wit geschilderd. De bouwsporen, waaronder de oude trapleuningen en leidingen zijn alle in deze kleur geschilderd. De andere bouwmuur is onbehandeld gebleven. De verschillende vlakken van het object zijn in drie tinten grijs geschilderd. Deze tinten zijn afgestemd op elke ruimte. In 2010 won de restauratie de Lensveld interieurprijs.
Woonoppervlakte: 162m2.
Constructie: Traditioneel metselwerk met houten balken en kozijnen. LvZ

___
Referenties:
de Architect 2010-12
http://www.rolf.fr/architecture/studio_in_rotterdam_black_pearl/
http://www.rolf.fr/publications/
http://www.paulgroenendijk.nl/paulgroenendijk/files/8d/1935_AA_2010_3.pdf

 • Type: Eengezins: rijtjeswoning
 • Jaar: 2010
 • Aantal: 1
 • Adres: Pompstraat 44
 • Oppervlakte: 162m2
 • Architect: Zecc architecten bv
 • Cliënt: Bruggink, R.
 • Aannemer: Zelfbouw
 • Wijk: Oud Charlois
 • Project ID: 5.2010.4
 • Periode: Periode 5
 • Oud Charlois

  Oud-Charlois bestaat het voormalige dorp aan de Nieuwe Maas en de uitbreiding ten zuiden daarvan. De wijk ligt tussen een uitvalsroute, de Dorpsweg en het emplacement van de Waalhaven-Oostzijde. Het is een rustige woonbuurt van Rotterdam- Zuid met een lange geschiedenis en een grote diversiteit aan bebouwing.

  Lees meer over de wijk Oud Charlois

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01