Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.

Barcelona

Bouwgeschiedenis: In het verleden zijn de moerassen in Nesselande door het graven van sloten geschikt gemaakt voor landbouw. Later ontstonden door het baggeren van turf plassen, die vervolgens meestal drooggemalen werden. In 1995 werd het grondgebied overgedragen aan de gemeente Rotterdam om een nieuwe wijk te ontwikkelen. Onder de naam Newport Nesselande heeft de Spaanse architect Busquets een masterplan ontworpen. De bouw van de wijk is gestart in 2000. Busquets’ bureau heeft ook het woningcomplex Barcelona ontworpen. In 2011 is Newport Nesselande beloond met de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.

Stedenbouwkundige context:
Het wijkcentrum is binnen het masterplan op circa 6 ha. grond ontworpen. Langs de Zevenhuizerplas is een 800 meter lange boulevard aangelegd, die het wonen met het strand verbindt. Tussen de wooncomplexen Barcelona en Miami is een voetgangersplein aangelegd. Met de auto is Nesselande bereikbaar vanaf de A20 en de A12 via de provinciale weg N219. Metrostation Nesselande ligt op 10 minuten loopafstand; zo is de stad snel bereikbaar.

Voorzieningen: Newport Barcelona bestaat uit vier deelprojecten: Tower, Lake Front, Plaza en Park Lane en bevat 151 appartementen, die verschillende types bewoners aantrekken. De woningen in Tower, Lake Front en Plaza zijn bereikbaar via een entree aan de boulevard en via de overdekte parkeergarage. Alle woningen hebben uitzicht op de boulevard en de Zevenhuizerplas. De maisonnettes van Barcelona Park Lane, met voordeuren aan de straat, zijn gericht op een groene besloten binnentuin. De bovenste woningen zijn ontsloten via een galerij. Alle bewoners hebben een buitenruimte in de vorm van een balkon of dakterras. De privé parkeerplaatsen liggen naast de woningen of in de garage. Alle appartementen zijn voorzien van een complete keuken en badkamer, stadsverwarming en een videofooninstallatie. Veel van de woningen op de begane grond hebben toegang tot de straat, ideaal voor kleine bedrijven.

Aantal kamers en oppervlakte: Barcelona Tower: 59 drie- en vierkamerappartementen (huur) van 75 tot 140 m²; Barcelona Lake Front: 25 drie-, vier- en vijfkamerwoningen (koop) van 86 tot 158 m²; Barcelona Park Lane: 20 vierkamermaisonnettes (koop) van 86 tot 105 m²; Barcelona Plaza: 37 twee-, drie- en vierkamerappartementen en lofts (koop) van 86 tot 137 m².
Constructie: De toren is ca. 70 meter hoog. De gevel is bekleed met wit natuursteen, wat een mediterrane sfeer creëert. LO

___
referenties:
Nestelen in Nesselande; Architectuur.nl 2009-8; Blauwe Kamer 2010-5

 • Type: Combinatie van meerdere typen
 • Jaar: 2007
 • Aantal: 151
 • Adres: Siciliëboulevard, Barcelona Plaza
 • Oppervlakte: 75m2 - 158m2
 • Architect: BAU (Joan Busquets)
 • Cliënt: Newport Nesselande cv
 • Aannemer: Lithos Bouw i.s.m. Van Omme & De Groot
 • Wijk: Nesselande
 • Project ID: 5.2007.5
 • Periode: Periode 5
 • Nesselande

  Nesselande is de nieuwste wijk van Rotterdam en ligt even ver van het centrum van Gouda als van het centrum van Rotterdam. In 1995 hebben de gemeentes Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan de IJssel grond overgedragen aan Rotterdam ten behoeve van de bouw van een nieuwe wijk. De werknaam was Achtkamp, een vervolg op Zevenkamp. De wijk werd onderdeel van de Vinexoperatie die in 1991 was geëntameerd door het Rijk. In het kader van de Vierde Nota Extra moesten er in een periode van 20 jaar ca. 835.000 woningen gebouwd worden op bijna 100 locaties in de nabijheid van de steden.

  Lees meer over de wijk Nesselande

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.