Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Pieter Stastokweg

Renovatie en vervangende nieuwbouw

Pieter Stastokweg

Bouwgeschiedenis: Op deze locatie tussen de Pieter Stastokweg en de Digna Johannaweg zijn de meeste oorspronkelijke blokken gesloopt en vervangen door eengezinswoningen. Drie blokken zijn niet gesloopt maar in 2000 gerenoveerd.  De oorspronkelijke 42 maisonnettewoningen zijn omgebouwd tot 28 ruime eengezinswoningen. Dit kon gebeuren (zie schema) door de laag bovenwoningen per kavel bij de ondergelegen woningen te voegen. De woningen zijn na oplevering verkocht aan particuliere eigenaren.

Stedenbouwkundige context: De negen bouwblokken van twee lagen zijn net als de eerdere bebouwing in stroken verkaveld. De blokken staan langs smalle autovrije straatjes met voortuintjes; achter de woningen zijn privé binnentuinen. Het parkeren vindt in hoofdzaak plaats langs de Digna Johannaweg. Op beide koppen van elk blok zijn woningen in drie lagen gesitueerd. De plattegrond heeft de woonkamer gericht op de tuin en de keuken en entree aan de straatjes. In de middenzone is de trap dwars geplaatst. Boven zijn er vanuit de overloop drie ruime slaapkamers en een royale badkamer.

Ontsluiting: 
De woningentrees liggen aan de straatjes en op de kop van de blokken.

Aantal kamers: Alle woningen hebben vier kamers.
Woonoppervlakte: De oppervlakte is 96 m2.
Constructie: Het skelet (bouwmuren, vloeren en daken) is gerealiseerd met gietbouw beton. De gevels zijn van metselwerk met aluminium kozijnen. AvW

 • Type: Eengezins: rijtjeswoning
 • Jaar: 1995
 • Aantal: 144
 • Adres: Pieter Stastokweg 85-281
 • Oppervlakte: 96m2
 • Architect: Hoenders Dekkers Zinsmeister
 • CliĆ«nt: Com.Wonen i.s.m. Woonbron
 • Aannemer: Onbekend
 • Wijk: Hoogvliet Noord
 • Project ID: 3.1958.3
 • Periode: Periode 5
 • Hoogvliet Noord

  Het oude dijkdorp Hoogvliet werd in 1875 een zelfstandige gemeente. In 1905 werd het door een trambaan met Rotterdam verbonden. Begin twintigste eeuw kwam de expanderende Rotterdamse haven ook hier tot ontwikkeling, met name de petrochemische industrie. Omdat Hoogvliet gunstig op fietsafstand van de raffinaderijen lag, werden al in de jaren dertig de eerste arbeiderswoningen en directievilla's gebouwd. In 1934 werd Hoogvliet door Rotterdam geannexeerd. De grote vraag naar personeel leidde tot grootse plannen; Hoogvliet werd in 1947 aangewezen als mogelijke locatie voor een satellietstad met circa 15.000 woningen en 60.000 inwoners. De hoofdopzet en de eerste buurten zijn ontworpen door Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling. In 1974 werd de metro doorgetrokken naar Hoogvliet. Aan het eind van de twintigste eeuw stond Hoogvliet slecht bekend als getto met goedkope huurwoningen en sociale problemen. Vanaf 1996 is onder het motto WiMBY! (Welcome into My Backyard) aan de vernieuwing van de wijk gewerkt.

  Lees meer over de wijk Hoogvliet Noord

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 02
01 / 06