Rotterdam Woont

Systematische
documentatie van
150 jaar Rotterdamse woningbouwprojecten

Belangrijk

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de bezoeker een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Lees er meer over in onze Privacyverklaring.

Hoe het werkt

Welkom

Hier is ruimte voor een welkomstbericht voor de (terugkerende) bezoeker van Rotterdam Woont en een korte introductie tot zowel het onderzoek, als de resultaten op deze website. Alsmede kort aandacht voor hoe de website ongeveer werkt.

 • A

  Atlas

  Hier vind je alle objecten uit de woontlas terug.
 • B

  Bibliotheek

  Op zoek naar essays en verhalen over onderwerpen uit de architectuur?
 • G

  Gids

  Thematische verzamelingen van objecten uit de atlas en essays uit de bibliotheek.
 • S

  Stichting

  Informatie over ons onderzoek en de doelstelling van de stichting.
Queen of the South

woonhotel

Queen of the South

Bouwgeschiedenis: Het woonhotel Queen of the South bevindt zich in de Tarwewijk, tussen 1900 en 1930 gebouwd voor de nieuwe havenarbeiders. Begin jaren negentig ontstonden steeds grotere problemen in de wijk: slecht onderhoud, weinig woningvariatie, te kleine woningen, gecombineerd met drugscriminaliteit en onveiligheid. De gemeente besloot tot een grootschalige opknapbeurt. Eind jaren negentig werd begonnen met het renoveren en samenvoegen van woningen, een woonblok werd gesloopt waardoor een nieuw park is ontstaan en er werd veel aandacht besteed aan sociale begeleiding voor de bewoners. Zo subsidieerde de gemeente de ontwikkeling van een ‘woonhotel’: een plek waar particulieren en bedrijven tijdelijke huisvesting voor lage prijzen kunnen vinden. Naast een langdurig hotelgebruik voor zakelijke groepen, zoals theater- of muziekgezelschappen is er ook de mogelijkheid voor particulieren tijdelijke huisvesting te vinden (denk aan tijdelijk wonen tot een nieuw huis gereed is of aan privéproblemen, als echtscheiding, ruzie of uitplaatsing). Als bouwlocatie werd de hoek Mijnsherenlaan-Brielselaan gekozen. Door een wijziging van het bestemmingsplan werd hoogbouw mogelijk. De eis van een budgettair neutraal gebouw leidde tot een combinatie van verschillende functies. Het (woon-)hotel is daar een van.

Stedenbouwkundige context
: De Queen of the South ligt aan de kruising van twee grote belangrijke wegen, dichtbij het metrostation Maashaven. Het metrotraject is ter plaatse van het hotel verhoogd en wordt door grote bomen begeleid. De hoogbouw rust op een antracietkleurige ellipsvormige ‘plint’ van drie lagen, die de Brielselaan volgt en het bestaande bouwblok completeert. De toren heeft een noordwest/zuidoost-oriëntatie en door een knik in de kopse gevels wordt voor elk appartement een optimale lichtinval en oriëntatie bereikt.

Voorzieningen: De hotelappartementen hebben een keuken, toilet, badkamer en voorzieningen zoals televisie, stereo-installatie en ISDN-aansluiting. De acht hotelverdiepingen liggen rond een vide. Hotelgasten kunnen gebruik maken van de parkeergarage in de kelder. Er is een duo-systeem, waarbij auto’s in twee lagen worden geparkeerd terwijl maar van één toegang gebruik wordt gemaakt.

Aantal kamers: De (woon-)hotelkamers zijn kleine studio’s bestaande uit één of twee kamers.
Woonoppervlakte: Tussen 24 m² en 52 m².
Constructie / materiaalgebruik: Het gebouw is gerealiseerd in prefab en ter plaatse gestort beton. De hoogbouw rust op een tafelconstructie; t.p.v. de entree gaat deze over in een kolommenstructuur. De plint is van antracietkleurig metselwerk met verdiepinghoge en ten opzichte van elkaar verspringende houten ramen. Op de verhoogde begane grond zijn ter p[laatse van de grotendeels openbare voorzieningen glazen puien toegepast. De toren is in twee verschillende materialen uitgevoerd: voor de massieve delen zijn geïsoleerde en geslepen prefab betonelementen met een toevoeging van gebroken rode tegeltoeslag toegepast; de kopse kanten bestaan vooral uit kunststof glaspuien. JG

 

 • Type: Meergezins: corridorwoning
 • Jaar: 2004
 • Aantal: 308
 • Adres: Mijnsherenlaan 5-21
 • Oppervlakte: 24m2 - 52m2
 • Architect: Reijers, C.
 • Cliënt: Combinatie Tarwewijk
 • Aannemer: Dura Vermeer i.s.m. Ballast Nedam
 • Wijk: Tarwewijk
 • Project ID: 5.2004.1
 • Periode: Periode 5
 • Tarwewijk

 • Periode 5

  De overheid trekt zich terug uit de woningbouw en laat die over aan marktpartijen. Na jarenlange focus op stadsvernieuwing en sociale woningbouw verschuift de aandacht naar luxe appartementen en gezinswoningen voor hogere inkomens. In het centrum en op de Kop van Zuid worden vooral luxe woontorens gebouwd; in buitenwijken grondgebonden woningen voor jonge gezinnen. In de architectuur wordt meer rekening gehouden met de wensen van de consument. Dit vertaalt zich helaas vaak in traditionele baksteenarchitectuur en weinig vernieuwende lifestyle-concepten. Het Wilde Wonen en welstandsvrij bouwen komen moeilijk van de grond. Voormalige haven- en industriegebieden nabij het centrum komen vrij voor woningbouw en bestaande gebouwen worden herbestemd tot woningen. De naoorlogse woonwijken zijn aan grootscheepse vernieuwing toe. Voor nieuwe doelgroepen als senioren, jongeren en allochtonen wordt passende woningbouw ontwikkeld. Duurzaamheid en veiligheid zijn nieuwe thema's.
01 / 01